Datum zveřejnění: 
19. 4. 2017

Ve dnech 3. až 7. dubna 2017 navštívila Japonsko česká technologická mise zaměřená na robotiku, umělou inteligenci a Průmysl 4.0. Mise byla zorganizována ve spolupráci agentury CzechInvest, Velvyslanectví České republiky v Tokiu a japonské vládní agentury JETRO. Finančně byla podpořena z prostředků CzechInvestu, MZV ČR a Úřadu vlády ČR v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie.

V čele mise stál profesor Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze, a jejími členy dále byli vedoucí představitelé VŠB Ostrava, Středoevropského technologického institutu CEITEC, ČVUT a předních českých technologických firem VOP CZ, CertiCon, FCC průmyslové systémy a AutoCont.

Intenzivní program technologické mise zahrnoval návštěvu čtyř japonských měst (Tokio, Osaka, Nagoya a Tsukuba) a prezentace možností spolupráce na výzkumných a průmyslových projektech v sídlech předních japonských firem jako Mitsubishi Electric a Toyota, dále návštěvu univerzit v Nagoyi a Tsukubě, jednání na japonském Ministerstvu hospodářství, obchodu a průmyslu (METI) a návštěvu čtyř výzkumných institutů (Advanced Industrial Science & Technology – AIST, New Energy & Industrial Delelopment Organization – NEDO, Robot Revolution Initiative – RRI a National Institute of Informatics – NII).

Na závěr programu mise byl v prostorách velvyslanectví ČR v Tokiu uspořádán prezentační seminář, který navštívilo více než 40 japonských odborníků z oblasti robotiky, automatizace a Průmyslu 4.0. Seminář zahájil velvyslanec ČR v Japonsku Tomáš Dub.

Z uskutečněných jednání vyplynul oboustranný zájem na rozšiřování spolupráce v těchto vyspělých odvětvích. Jak Česká republika, tak Japonsko se díky své průmyslové i vědeckotechnické tradici řadí na špici v oblasti robotiky i Průmyslu 4.0 a mají si tak vzájemně co nabídnout.

Jak opakovaně při svých vystoupeních v průběhu mise uvedl prof. Vladimír Mařík: „Česká republika je logickým a významným partnerem Německa při prosazování principů Průmyslu 4.0, máme však velký zájem o rozvíjení spolupráce i s dalšími významnými hráči na tomto poli, jako jsou Spojené státy americké nebo právě Japonsko. Všechny tyto země v současné době řeší problém s ubývajícím množstvím volných pracovních sil a se stárnutím populace, takže témata jako rozvoj robotiky a automatizace nejen v oblasti průmyslové výroby, ale např. i v oblasti lékařské péče nebo dopravní infrastruktury, jsou pro další rozvoj našich zemí velmi důležitá.“

Zdroj: 
businessinfo.cz