Datum zveřejnění: 
18. 4. 2017

Studentský Spolek posluchačů architektury uvedl čtyřiadvacátý ročník Olověného Dušana, dnes již kultovní soutěže o nejlepší studentské projekty a ateliéry FA ČVUT. Ceny Olověného Dušana byly jako každoročně uděleny nezávislou porotou složenou z předních českých architektů a designerů.

Soutěž probíhá v rámci obou studijních oborů Fakulty architektury ČVUT, architektura a design, v každém z nich ve dvou kategoriích – nejlepší projekty a nejlepší ateliéry jako celek. V architektonické porotě zasedli Jan Šépka, zakladatel kanceláře Šépka architekti, vedoucí ateliéru A1 a docent na UMPRUM, Lenka Míková, zakladatelka Collaborative Collective, Lukáš Brom ze studia The Builders, Matěj Draslar, přednášející na ETH v Curychu a v neposlední řadě Pavel Buryška, zakladatel ateliéru XTOPIX. Kategorii design hodnotila tříčlenná porota ve složení Jan Činčera, zakladatel obalového studia Studio Činčera a předseda mezinárodní soutěže Young Package, Ondřej Krynek, zakladatel DesignMag. cz a organizátor Prague Design Week a Šimon Brabec z Braasi Industry.

Oceněný smetáček

Galavečer, jehož součástí bylo slavnostní vyhlášení výsledků Olověného Dušana 2017, proběhl 23. 3. 2017 ve Veletržním paláci v Praze. V kategorii designu porota nevědomě navázala na tradici rozpaků nad výběrem vítěze. Nakonec v kategorii projekt zvítězila Barbora Lexová a její prototyp Smetáčku s lopatkou. To bylo zároveň zadáním vítězného ateliéru Jaroš & Doucet.

Polarizace?

V kategorii architektury se porota rozhodla hlasitěji demonstrovat pocity, které se často opakují napříč Dušanovskými ročníky. Řeč je zde konkrétně o tématu polarizace kvality architektonických atelierů na škole. Ocenění si odneslo pět atelierů – Císler & Pazdera se zadáním Most-město, Kuzemenský & Synek se zadáním Mixed use Na knížecí, Kraus & Čančík a zadání Nejen bydlení pro Úvaly, ateliér Novotný & Koňata & Zmek se zabýval soutěží na Fakultu architektury v Drážďanech a Redčenkov & Danda zásahy do Františkových Lázní. S názorem, že kvalitu školy určuje její nejslabší článek, však převrací systém top hodnocení v otázku…

Stejně dobří a neporovnatelní

Ocenění v kategorii architektonických projektů získal Tomáš Gelien za Mixed-use v ateliéru Kuzemenský & Synek, trojice David Lašek, Miroslav Styk, Martin Želiar za Most-město a Bytový dům v ateliéru Císler & Pazdera, Jiří Neuvirt s návrhem Lázeňského náměstí v ateliéru Redčenkov & Danda a David Poloch za Bydlení pro Úvaly z ateliéru Kraus & Čančík. Dle slov porotců "Jsou stejně dobří a neporovnatelní."       
 

Zdroj: 
ASB