Datum zveřejnění: 
18. 4. 2017

Demolice hradeckého hotelu Černigov ještě není úplně jistá, přestože ji krajský úřad povolil a investor chce na jeho místě postavit zcela nový komplex Rieger Plaza. Ministerstvo kultury se prý totiž již podruhé zabývá návrhem na prohlášení stavby z roku 1975 kulturní památkou.

Resort se ocitl pod silným tlakem odborníků, kteří poukazují na to, že ministerstvo za posledních 10 let nevyhlásilo chráněnou památkou ani jednu poválečnou stavbu a že mizí celá architektonická etapa. O osud staveb z éry takzvaného brutalismu nebo pozdního modernismu se zajímá i veřejnost.

Vždyť na začátku dubna se u komplexu Transgasu na Vinohradech sešlo několik stovek lidí, aby podpořili jeho přestavbu namísto bourání. Ani pražský Parkhotel v Holešovicích nezapře, že pochází ze stejné doby jako Černigov ( psali jsme o něm zde ). A shodou okolností rovněž jemu hrozí demolice. Líbit si to však nenechali architekti Petr Vorlík a Klára Brůhová z Ústavu teorie a dějin architektury ČVUT, kteří rovněž apelují na ministerstvo kultury, aby hotel velmi podobný nejvyšší hradecké budově, zařadilo na seznam chráněných památek. Šance se tak otevírá i Černigovu.

"Ministerstvo kultury se vzpamatovalo a náš již druhý návrh dalo k novému posudku. Sehnali jsme nové materiály týkající se například konstrukce hotelu, ale i vyjádření kapacit a hodně literatury. Dalo to velkou práci, ale na ministerstvu na to slyší. Dávají si jako vždy na čas, ale na to jsme zvyklí," říká Jiří Zídka, syn autora projektu Černigova.

Po bok lidí, kteří za hotel bojují, se postavil rovněž historik architektury Rostislav Švácha, nositel Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury.

Autor: 
Ondřej Littera
Zdroj: 
regiony.impuls.cz