Datum zveřejnění: 
18. 4. 2017

Nad významem technických univerzit a tím, jak by měl vypadat ideální manažer, se zamýšlí prof. Ing. Petr Moos, CSc., z Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze

- V čem vidíte největší význam technických univerzit v rozvoji České republiky?

Technická univerzita, jako je České vysoké učení technické v Praze, vychovává nejen experty v technických disciplínách, ale i budoucí řídící pracovníky pro tvořivé týmy v různých oblastech výroby a služeb. Právě výchovou ke tvořivosti, schopnosti hledat nová řešení a inovace přispívá České vysoké učení technické a další technické univerzity u nás k růstu produkčních funkcí země.

- Co by měl manažer podle vás nabídnout svému týmu?

Na prvním místě je to vize a formulace cílů pro práci týmu. Dále můžeme jmenovat schopnost pracovat s novými informacemi, s informačními systémy oboru. Velmi důležité jsou znalosti a kompetence manažera vytvářející přirozenou odbornou autoritu. Manažer by měl mít schopnost vlídně uplatňovat své snahy řídit a měl by být schopen empatie a porozumění pro členy týmů.

- Jakou úlohu má manažer, jestliže řídí procesy ve veřejné zprávě?

Především by měl mít již zmíněnou přirozenou autoritu a odborné znalosti a kompetence. To ale nestačí. Ve veřejné správě je velmi důležitá schopnost vyjednávání, nacházení konsenzu pro manažerské rozhodování a schopnost sjednocování tvořivých schopností lidí k hledání všeobecně prospěšných řešení.       

Zdroj: 
Profit