Datum zveřejnění: 
18. 4. 2017

Společnost General Electric, divize GE Aviation, působí v tuzemsku už od roku 2007. "Kompletně jsme zmodernizovali výrobu společnosti Walter Engines, a na základě tradičního motoru Walter M601 jsme vyvinuli novou produktovou řadu H. Tím jsme vstoupili na trh a získali cenné zkušenosti a mohli expandovat. Výsledkem je podpis smlouvy s vládou ČR z loňského října a vývoj úplně nového motoru Advanced Turboprop, který je dvakrát silnější než motor předchozí řady H,” říká prezident a výkonný ředitel GE Aviation Czech, Norman E. Baker III.

- Investiční smlouva o výstavbě nové centrály turbovrtulových motorů GE v ČR byla podepsána loni v říjnu, mluvit se o ní začalo zkraje roku 2016. Kolik vlastně zabrala příprava vstupu GE Aviation do Česka?

Projekt, který odstartoval podpisem smlouvy s vládou na podzim 2016, není první aktivitou společnosti General Electric, divize GE Aviation, v České republice. Působíme zde již od roku 2007 – naším cílem bylo vstoupit na rychle rostoucí trh turbovrtulových motorů pro malá letadla. Hledali jsme vhodné podmínky a našli jsme je v Česku. Kompletně jsme zmodernizovali výrobu společnosti Walter Engines, a na základě tradičního motoru Walter M601 jsme vyvinuli novou produktovou řadu H: celkem jsme do tohoto projektu investovali více než 100 miliónů dolarů. Tím jsme vstoupili na trh a získali cenné zkušenosti a mohli expandovat. A výsledek je nakonec právě podpis zmíněné smlouvy a vývoj úplně nového motoru Advanced Turboprop (ATP), který je dvakrát silnější než motor předchozí řady H. S výkonem 1240 koňských sil na hřídeli sníží spotřebu až o dvacet procent a zvýší výkon za letu o deset procent oproti konkurenčním výrobkům.       

- Jakou máte zkušenost s českým trhem práce – mnoho firem si stěžuje ne nedostatek dostatečně kvalifikovaného personálu…

To můžeme potvrdit, i my čelíme dané situaci na lokálním trhu práce. Nicméně těžíme z toho, že můžeme kandidátům nabídnout zajímavou práci v letectví, která postihuje celý životní cyklus leteckého motoru: Od vývoje, přes výrobu komponentů po montáž a zkušebny, a to jak pro motory nové, tak pro generální opravy a servis. Dále můžeme nabídnout vysoce konkurenční benefity a firemní kulturu, stejně jako atraktivní lokalitu Prahy a stabilitu globálně působící americké firmy. Nespoléháme jen na boj o už hotové lidi – naopak se podílíme na výchově talentů a zaměřujeme se na efektivní přenos znalostí. V roce 2015 jsme podepsali memorandum o spolupráci s místní ČVUT, čímž jsme ještě více zintenzivnili naši spolupráci se školami. Naši odborníci spolupracují s profesory a studenty ČVUT a mentorují diplomové práce. Pět procent našich zaměstnanců představují absolventi, velkou část z nich tvoří studenti a studentky ČVUT. Takto vysokého čísla se nám daří dosáhnout díky extrémní flexibilitě pracovní doby.       

Autor: 
Igor Záruba
Zdroj: 
E15