Datum zveřejnění: 
18. 4. 2017

Během dvou let došlo k zásadní rekonstrukci budovy bývalé Technické menzy a paralelně k výstavbě přilehlé novostavby o deseti nadzemních a třech podzemních patrech v celkové hodnotě 1,18 miliardy Kč.

V dejvickém kampusu tak vzniklo, na základě rozhodnutí vlády ČR č. 779 ze dne 22. září 2014, čtyřicet tisíc metrů čtverečních moderních prostor, především jako sídlo nejmladšího vysokoškolského ústavu ČVUT sdružujícího excelentní vědu napříč informatickými obory – Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC).

Dnes se může CIIRC pochlubit spoluprací se špičkovými výzkumnými centry v zahraničí, stal se řešitelským pracovištěm ERC grantu, tří projektů Excelentní týmy OP VVV a čtyř projektů Horizon 2020. Významně podporuje transfer know-how směrem k průmyslu a spolupracuje s desítkami firem, například s Rockwell Automation, Eaton, Siemens, Škoda Auto, Honeywell, Airbus. Aktuálně buduje první testbed pro Průmysl 4.0 v České republice. Kromě tohoto excelentního pracoviště bude budova sloužit jako sídlo Rektorátu, několika kateder Fakulty elektrotechnické a Výpočetního a informačního centra ČVUT.  

Slavnostního otevření se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, česká eurokomisařka Věra Jourová a další významní představitelé politického, vědeckého a kulturního života včetně zástupců průmyslových partnerů ČVUT.       
 
Stavbu realizovalo sdružení HOCHTIEF – VCES, vítěz veřejného výběrového řízení.

Na slavnostním otevření se budou aktivně podílet roboti, které ČVUT v Praze využívá k vědecko-výzkumným a pedagogickým účelům.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz