Datum zveřejnění: 
17. 4. 2017

Robot o velikosti konferenčního stolku opatrně sjíždí ze schodů, „osahává“ terén před sebou laserovým dálkoměrem, pozoruje jej kamerou. Jako nestvůrný hmyz zvedá a sklápí doplňkové systémy pásů zvané flippery, které používá v obtížném terénu. Kolemjdoucí se zastavují a sledují neobvyklé divadlo.

Jsme na dvoře pražské techniky na Karlově náměstí, v jednom z přízemních stavení označeném logem ČVUT. Sídlí tu dočasně Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky. Od válečných dob, kdy tu byla zdravotnická škola SS, do budovy evidentně nikdo moc neinvestoval, takže vypadá, že se každou chvíli zřítí. A to bude možná vhodná chvíle k nasazení robotů, které tu konstruují.

Jsou to totiž samostatní a chytří průzkumníci míst, kde je pro člověka příliš nebezpečné se pohybovat. Nedávno například tito roboti - vyvíjení v rámci širšího evropského projektu TRADR - mapovali kostel v italském Amatrice, který poničilo zemětřesení. Cílem bylo zjistit, nakolik hrozí úplné zřícení a jestli má kostel smysl zachraňovat.

Autor: 
Martin Uhlíř
Zdroj: 
respekt.cz