Datum zveřejnění: 
16. 4. 2017

Pardubický kraj připravuje velkou obnovu Domu hudby, někdejším sídle OV KSČ na Sukově třídě v Pardubicích. Chystané zateplení a změny v interiéru ale narazili na odpor některých architektů. Výhrady má i autor stavby.

Praha se pře o osud budovy Transgasu, v Pardubicích se rozjíždí debata o tom, zda Dům hudby, někdejší sídlo OV KSČ, má hodnotu, kterou je třeba chránit.

Zatímco komplexu tří staveb bývalého Plynárenského dispečinku v Praze hrozí demolice, Dům hudby čeká jiný osud. Pardubický kraj chystá jeho zateplení a změny v interiérech, které poněkud studenou budovu polidští. Podle kritiků ovšem chystané změny mohou připravit budovu o její charakter. Samotný autor domu architekt Jan Třeští varuje, že se zásahem do fasády nebude souhlasit.

Čtveřice architektů poslala vedení konzervatoře i Pardubického kraje dopis, ve kterém varují před necitlivým zásahem do objektu.

„Jakkoliv Dům hudby (dříve ústředí KSČ) není prohlášen kulturní památkou, architektonické kvality stavby i jejích interiérů jsou bezpochyby nadprůměrné. Kromě efektního hmotového uspořádání je nutné zmínit zejména členění průčelí i jeho obklady, hlavní vstup a uspořádání parteru, interiéry vestibulu a hlavních komunikací či sálu,“ píší architekti v dopise.

„Z naší strany jde spíše jen o upozornění, že se jedná o hodnotnou stavbu, a o nabídku dalších informací,“ uvedl Petr Vorlík z Fakulty architektury ČVUT, který je předsedou pracovní skupiny pro architekturu druhé poloviny 20. století při ČNK ICOMOS.

Problémem je, že pokud chce Pardubický kraj Dům hudby zateplit a polidštit, nejde to patrně udělat tak, aby to v očích kritiků obstálo. Architekti navíc upozorňují, že autor návrhu stavby, architekt Jan Třeštík, je dosud činný a jeho dílo podléhá omezením vyplývajícím z autorského práva.

Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz