Datum zveřejnění: 
13. 4. 2017

Velikonoční týden má jednu velkou nadílku pro všechny milovníky českého autorského designu – od pondělí 10. dubna do neděle 16. dubna se ve čtyřech podlažích Tančícího domu odehrává již 4. ročník designérské přehlídky Prague Design Week. Šperky, kreativní móda, klobouky, kabelky, stolní porcelán, nábytek, osvětlení, bytové doplňky i artefakty, které přesahují z jedné oblasti do druhé. Navíc ve většině případů za ceny téměř symbolické, které doslova lákají k tomu zakoupit nějaký ten kousek jako velikonoční nadílku nebo ochranu před známým „trestem beránka“, že ve sváteční čas nemáme na sobě nic nového.

Atmosféru a zejména intimitu Kafkova domu, kde se konaly předchozí ročníky, a která umožňovala nepřebernou originalitu expozic,  sice Tančící dům navodit neumí, ale samotné nabídce designových nápadů to naštěstí na kráse neubralo. Vzhledem k tomu, že s některými tvůrciKromě přehledu o současném dění na mladé české designerské scéně a nákupu nevšedních oděvů, šperků, porcelánu, skla i dalších doplňků si můžete ve workshopech vyzkoušet výrobu či navrhování šperků, zdobení dortíků „ČUPČÁKŮ“, děti pak svou kreativitu při práci s recyklovaným papírem atd. ichou přítelkyni – tu pravou knihu možná najdete v Book Therapy. Na přednáškách si denně můžete poslechnout názory, designérů, studií a firem, kteří poodhalí proces své tvorby. V Design Kině zhlédnout některé z tématických videí.

Jako vždy se s vámi podělíme o tipy, které nás nejvíce zaujaly.

Výchozí materiál

Studenti Fakulty architektury ČVUT dokzují svými klauzurními pracemi v rámci semestru v Ústavu průmyslového designu, jak mnohostranné může být použití porcelánu. Od slánek přes stojánek na brýle a kontaktní čočky či stojánek na skleničky pro zrakově postižené přes vypínače a dveřní kliky po radonový měřič svítící korále.

Jak se píše sklem

V přízemí v rohu u skleněné stěny s výhledem na nábřeží se představují Skryté světy, resp. Petra Hamplová, která se zaměřuje na  šperky z vinutích perlí. V poslední době ji však oslovil i jiný materiál – kov. Přesněji kovový odpad, špony, z nichž v kombinaci se sklem vytváří abstraktní instalace. Pro druhou abstraktní cestu pak autorka zvolila pouze tavené sklo, jímž „píše“ v postupně se stále více zjednodušující formě. Oku milovníka českého výtvarného umění instalace připomenou tvorbu Zdeňka Sýkory. V rámci workshopu si můžete práci s nestabilním a nevypočitatelným materiélem, jakým je tekuté sklo vyzkoušet a domů si odnést vlastní vinutou perli.

Napružené nádobí

Pokud i vám připadá, že s klasickými mísami, miskami či etažéry nelze prostřít s přílišnou invencí, nejspíš vás osloví stolní porcelán značky LUCKAVO. Mísy a misky na pružinách jsou všechno jen ne nudné, přitom nestárnoucí kombinace bílé a černé dělá z těchto kousků nadčasovou a univerzální ozdobu stolu pro téměř všechny interiéry od minimalistického přes industriální až po country. S hravou miskou se i nezáživný oběd s otravnými příbuznými se dá přestát. Studio Lucie Volkové se zaměřuje zejména na výrobu exkluzivního porcelánu na klíč pro gastronomické provozy, ale kromě houpavých misek n PDW nabízí i „falešné“ plecháčky, bandasky atd.

Na prst, krk i stůl

Široké využití bílého porcelánu zdobeného zlacením našla Blanka Hovorková tvořící pod značkou Blaho. Prstýnky, přívěsky, náhrdelníky, ale i hrnky, misky. Ty nejnovější jsou inspirovány českou přírodou a zdobí je ptáci, vážky, hmyz, ale i rostliny v modrozlatém provedení. Limitovná kolekce nese název Atlas – Přiroda ČR a podtitulek „…máme kam utéct…“.

Pozdrav z kosmu

V expozici se ukrývají Kabinet doslova galaktické šperky z kolekce Cosmic, jejichž povrch je dokončen titanem. V kontrastu s jejich abstraktností je tu nejnovější kolekce značky nazvaná Primavera, která představuje stylizovaná poupata, pupeny, plody zakleté do porcelánu

Syrová elegance

Stříbro je poměrně měkký materiál, a když se spojí s návrhy vycházejícími z čistých linek a geometrických tvarů, lze mu tak dodat charakter nepřehlédnutelného, odvážného a přesto nevyzývavého elegantního šperku, v němž nacházíme rovněž tvary dobře známé z přírody, ale i moderní městské architektury, které v ní osttně hledá vždy inspiraci. Prsteny, především zásnubní a snubní,ale i pánské, náušnice, přívěsky jsou vyráběny nejčastěji ručně metodou ztraceného vosku, částečně zlacené nebo je v nich zasazený diamant či měsíční kámen. Autorem šperků, které „radikálně nerespektuje klasická šperkařská pravidla, ale dodržují šperkařské výrobní postupy“ je Martin Brindza, který je přesně takový, jako jeho tvorba. Nekonvenční, ale ctící základy řemesla. A dobře naladěný. Na PDW se prezentuje společně s módní návrhářkou a modistkou Rebekou Monhartovou, jejíž nepřehlédnutelné plstěné kšiltovky značky Remon připomínající jezdecké čepice byly k vidění i na loňském Designbloku. Svoji společnou prezentaci – Rembrind maji ve druhém patře.

Baroko jinak

Opulentnost a masivnost barokních prstenů přetavila značka Hany Koi do hravého barevného šperku, který není tím, čím se zdá. Na pohled masivní prsten překvapí svou lehkostí, která ho předurčuje k pohodlnému nošení. V nabídce má značka i jemnější náhrdelníky, náušnice atd.

Zakonzervovaná příroda

Autorce tvořící pod znčkou VITALIA Art nenechala spát krása i pomíjivost květů a rozhodl se tyto křehké a dokonalé tvary i barvy uchovat. Zlité do pryskyřice tvoří základ šperků. Asi nejvíc zaujme do průhledné hmoty zakleté chmýří pampelišky.

Obláčky lehké jako obláček

O tom, že 3D tiskárny dokáží vytisknout snad každý tvar, není pochyb. V případě jsem studia z tiskárny vycházejí bělostné, průsvitné a éterické obláčky v podobě zmenšených skutečných mraků, které lze nosit jako náramky, brože, náhrdelníky. Stejnou technikou designéři vytvářejí i organické a anorganické žárovky, jejichž základem je LED.

Oblíbenou knížku vždy s sebou

Máte-li odvahu a určitě i mládí, můžete světu ukázat, jaká četba patří mezi vaše top tituly. Pak knížky, které nejsou knížkami, ale nekonvenčními a patřičně bláznivými kabelkami čekají jen na vás v expozici FROLIOLI.

Nábytek nejen pro čerty

Rohatý gauč, skřínka s párem lidských nohou jsou svérázným příspěvkem do recyklace bytového designu. Za nápady bez hranic stojí Lukáš Walter a Robert Dvořák jež vystupují pod značkou Lukas & Robertson.

Deska nedeska

Svéráznou cestou recyklace se vydal i Ivan Jurečka, který má za sebou  i neméně zajímavou profesní cestu od profesionálního vojáka přes herce po designéra a výtvarníka. V poslední době mu uhranuly staré vinylové gramodesky, z nichž vyřezává portréty slavných osobností, ale též portréty n přání podle dodané fotografie. Jeho prezentaci určitě nepřehlédnete, nchází se v prvním podzemním podlaží, kde zdobí dvě stěny.

Zdroj: 
e-newspeak.eu