Datum zveřejnění: 
13. 4. 2017

Jaroslav Pollert mladší bude poprvé závodit ve vodním slalomu v kanále, který sám navrhl. Autor návrhu olympijské trati pro hry v Riu de Janeiro si na vlastní kůži vyzkouší záludnosti kanálu v Aucklandu, který rovněž projektoval. Ve středu odletěl na Nový Zéland na Světové hry veteránů, kde budou od 21. do 30. dubna v 28 odvětvích soutěžit sportovci od 35 let.

Pětačtyřicetiletý Pollert měl závodit na deblkanoi s Markem Jirasem, ale jeho parťák účast zrušil. "Tak jsem se rozhodl, že pojedu singla sám a vezmu i celou rodinu," řekl Pollert serveru Kanoe.cz před středečním odletem. Před čtyřmi lety v Itálii bývalý dlouholetý reprezentant triumfoval na deblkanoi i v závodě kanoistů.

K cestě k protinožcům ho motivovala především možnost závodit na vlastním kanále. V Riu olympijskou trať sice testoval, ale ostrý závod v ní nejel. "Budu kontrolovat, kde je hluboká voda, kde zase zavadím pádlem, kde je to na vyhození ramene, abych se poučil pro příště," uvedl designér slalomových kanálů, který působí na Českém vysokém učení technickém v Praze.

Čerpá podněty také od závodníků. Zatímco úřadující mistr světa na kajaku Jiří Prskavec olympijskou trať z Ria hodnotil pozitivně, dalšímu českému kajakáři Vavřinci Hradilkovi se trať v Aucklandu příliš nelíbila. "Dávají podnětné věci. Například pro Tokio jsme zařadili některé prvky, které jinde nejsou, a jsou žádané, jako například velká krásná hladká vlna," řekl expert, který připravuje model slalomového kanálu i pro olympijské hry v Tokiu 2020. "Už od nás mají plány, projekt je hotový. Měl by podle plánů následovat výběr zhotovitele a dodavatele, a uvidíme, jak se to vyvine," dodal bratranec olympijského vítěze na kanoi z roku 1992 Lukáše Pollerta.

Zdroj: 
blesk.cz