Datum zveřejnění: 
13. 4. 2017

Americký průmyslový kolos General Electric z Česka udělá jednoho z nejvýznamnějších leteckých výrobců v Evropě. Jeho letecká divize GE Aviation v tuzemsku rozšíří své působení a do tří let tu začne vyrábět 400 až 600 turbovrtulových motorů ročně. Ty jako první odebere americký výrobce menších privátních letadel značky Cessna. Do roku 2022 proto GE v Česku vystaví největší leteckou továrnu svého druhu na světě.
Na chystané výrobě přitom vydělají i čeští letečtí dodavatelé. S osmnácti z nich právě Američané zahájili jednání o spolupráci a na zakázkách pro svou chystanou tuzemskou továrnu jim slibují až 2,4 miliardy korun ročně.
"Asi 84 procent našich dnešních dodavatelů tvoří české firmy. Nově mezi nimi hledáme také strategické partnery, kteří s námi budou spolupracovat na vývoji dalších nových produktů," říká v rozhovoru pro HN programový ředitel výroby turbovrtulových motorů v českém GE Aviation Milan Šlapák. S třemi až pěti takovými podniky chce jeho společnost ještě letos uzavřít spolupráci.
Vedle toho letecký výrobce z českých firem vybere další jednotky dodavatelů dílčích součástek svého nového motoru. "V příštím týdnu se navíc s vybranými českými společnostmi sejdou i zástupci našich dalších leteckých divizí z USA, aby jim rovněž nabídli spolupráci," podotýká Šlapák. Tuzemští letečtí výrobci by tak mohli dodávat své součástky jak do nové české, tak do dalších amerických leteckých továren GE.
Američané mezi osmnáct vytipovaných partnerů zařadili například klatovskou společnost Aerotech Czech. Ta mimo jiné dodává součástky do evropských kosmických raket Arianne, leteckému výrobci by ale mohla pomoci přesným obráběním jednotlivých dílů jeho motoru.
"Pokud bychom se na tomto projektu podíleli, mohli bychom rozšířit výrobu, postavit nové výrobní haly a přijmout i nové zaměstnance," očekává jednatel firmy Jan Bureš.
Podobně mluví i strojírenská společnost Startech z Říčan u Brna i divize uherskobrodské České zbrojovky CZ-Auto, která už GE dodává speciální letecké převodovky.
"S GE bychom rádi nově spolupracovali na dodávkách do USA. Mohlo by to vést k zásadnímu zvýšení našich tržeb a vzniku desítek nových pracovních míst," uvádí šéf CZ-Auto Jaroslav Hruška.

Američané lákají inženýry z ČVUT

Americká společnost v tuzemsku působí od roku 2007, v pražských Letňanech vyrábí letecké motory pro menší letadla. Loni v říjnu potvrdila, že v zemi zahájí také výrobu svých nových turbovrtulových motorů s označením ATP.
Tehdy GE po dlouhých a složitých jednáních podepsalo investiční smlouvu s vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). V té se Američané zavázali, že do roku 2023 ve svém novém českém závodě zaměstnají 500 nových pracovníků. A k tomu také posílí svou spolupráci s pražským ČVUT, které společnosti vychová desítky nových leteckých inženýrů a bude se podílet na jejím leteckém výzkumu.
"Už loni jsme kvůli chystané výrobě přijali 160 nových lidí. Navíc u nás na částečné úvazky pracuje zhruba padesátka studentů ČVUT," uvádí Šlapák.
Nynější investice jeho podniku dosáhne 400 milionů dolarů, tedy 10 miliard korun. Peníze ale půjdou vedle Česka také do leteckých poboček GE v Itálii a Polsku. Firma neuvádí, jaká část z této sumy připadne na tuzemsko. "V Česku ale bude světová centrála celého projektu, bude tu probíhat výroba klíčových dílů, montáž motorů a také jejich testování a certifikace," vysvětluje zástupce společnosti, která zde své motory hodlá vyrábět nejméně dalších dvacet let.
Pro novou výrobu nyní GE hledá umístění v sousedství Prahy. "Základy závodu položíme v roce 2018 a jeho vybudování nás bude stát asi 70 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Na sklonku následujícího roku pak zahájíme sériovou výrobu," popisuje manažer Šlapák.
Jeho firma do Česka svou investici umístila hlavně díky zdejší tradici leteckého průmyslu. Šlapák rovněž přiznává, že GE na tuzemsku lákají i nižší výrobní náklady zdejších dodavatelů. Čeští letečtí výrobci ovšem musí prokázat precizní práci. Už proto, že výroba nového motoru bude obnášet využití nejnovějších technologií. Celá třetina jeho součástek třeba bude vyráběna na 3D tiskárně.


Stát chce víc hi-tech investic


Český stát si od letecké investice GE slibuje, že ukončí éru zahraničních montoven a přitáhne do země další projekty, jež se zakládají na spolupráci univerzit a technologických společností.
"Spolupráce GE Aviation s českým leteckým průmyslem a vysokým školstvím ukáže světu, že naše země je místem vhodným pro rozvinuté hi-tech investice," řekl HN už dříve Karel Kučera, šéf vládní agentury CzechInvest, která investiční smlouvu s Američany dojednala.
Nový ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) chce podobné investice do Česka nalákat novou formou investičních podmínek. Ty by měly přednostně připadnout právě "hi-tech investorům".

Autor: 
Jan Úšela
Zdroj: 
Hospodářské noviny