Datum zveřejnění: 
10. 4. 2017

Odborníci z Fakulty architektury ČVUT navrhli prohlásit Parkhotel v Praze 7 za kulturní památku. Stojí na rohu Veletržní a Dukelských hrdinů jen přes ulici od funkcionalistického Veletržního paláce. Postaven byl v roce 1967 kolektivem autorů vedeným Zdeňkem Edelem. I nyní vedení hotelu nabízí možnost zažít 60. léta.
Klára Brůhová a Petr Vorlík z Ústavu teorie a dějin architektury ČVUT vyzdvihli slohovou čistotu architektury i výtvarnou výzdobu interiérů. Leccos se zachovalo v autentické podobě a budova podle Brůhové s Vorlíkem vyniká mezi desítkami zaniklých nebo nevhodnými úpravami zničených realizací architektury šedesátých a sedmdesátých let.
"Díky citlivé rekonstrukci, jež proběhla po roce 2014, byly do vestibulu hotelu doplněny repliky řady ztracených či poničených interiérových prvků, čímž byl ještě posílen výraz objektu a autentická atmosféra místa," uvedli autoři v návrhu prohlášení Parkhotelu za kulturní památku. Jako vzorový ocenili i přístup památkářů k rekonstrukci.
Při stavbě se nezapomnělo ani na to, že na rohu Veletržní a Dukelských hrdinů bývalo shromaždiště pražských a českých židů do transportů z nádraží Praha-Bubny. Připomíná to pamětní deska.
Zda bude Parkhotel kulturní památkou, záleží na ministerstvu kultury. Samotný fakt, že řízení započalo, znamená pro navrženou nemovitost památkovou ochranu.
Historik architektury Rostislav Švácha nedávno upozornil, že ministerstvo kultury za posledních 10 let neprohlásilo za památku ani jednu poválečnou stavbu. Podle odborníků mizí celá jedna architektonická vrstva, a to nejen z Prahy, a navíc v době, kdy už je odborná veřejnost schopna její kvality docenit.       

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo