Datum zveřejnění: 
5. 4. 2017

V ČESKU PŮSOBÍ NĚKOLIK ÚSPĚŠNÝCH FIREM ZAMĚŘENÝCH NA BYZNYS S DRONY, KLIENTY MAJÍ PO CELÉM SVĚTĚ. ANI VYSOKÉ ŠKOLY NEJSOU STRANOU: STUDENTI ČVUT BODOVALI NEDÁVNO PŘI SOUTĚŽI V ABÚ DHABÍ.

Úspěch v poušti

Tým studentů kolem Martina Sasky zabodoval v březnu na mezinárodní soutěži dronů v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Přivezl z Blízkého východu několik medailí a potvrdil, že v tomto perspektivním technologickém segmentu patří Češi ke světové špičce. Součástí soutěže mimo jiné bylo co nejpřesněji přistát s kvadroptérou na jedoucím autě nebo posbírat skupinu předmětů a co nejrychleji je přemístit o několik kilometrů dál. Včera na speciálním semináři zájemcům ukázali, jak přesně soutěž probíhala a s čím tam bodovali.

Poradenská společnost PwC ve své loňské analýze odhadla, že do roku 2020 naroste byznys s drony ve světě na 127 miliard dolarů, v roce 2015 to byly pouhé dvě miliardy dolarů. Předpoklad je, že bezpilotní letadla a vrtulníky budou sloužit v čím dál větší míře nejen armádám, ale i zemědělcům, záchranářům nebo policistům. Zároveň se na drony hodně zaměřují také obchodníci – pomocí nich chce zboží zákazníkům dodávat Amazon, vlastní drony vyvíjí i Google.

Primoco

Ladislav Semetkovský, který v roce 2007 prodal za desítky milionů korun internetové vydavatelství mediálnímu domu Sanoma, založil společnost Primoco, jež loni začala vyrábět bezpilotní letadla. Letos jich plánuje dodat zákazníkům na pět desítek, jeden model má až čtyři metry rozpětí křídel a nosnost kolem 100 kilogramů. Klienty má firma v Rusku, na Blízkém východě i v Kanadě. Stroje mohou vystoupat až do výšky pět kilometrů a lze s nimi komunikovat pomocí satelitů.

Robodrone Industries

Firmu založili v roce 2013 podnikatelé Martin Kaftan a Jiří Karpeta. Vyrábí drony o velikosti pár desítek centimetrů i stroje s "rozpětím" přes dva metry a nosností 15 kilogramů. Pracují na projektu dronu, který by dokázal nést i člověka. Společnost dodává své výrobky do celé Evropy, jejími klienty jsou hasiči, vojáci, záchranáři či geologové. Letos firma očekává obrat až 100 milionů korun a poprvé ve své historii by měla skončit v černých číslech.

Workswell

Trojice spolužáků z katedry kybernetiky ČVUT rozjela už v roce 2010 společnost, která se věnovala termovizi. Postupně se stala partnerem lídra světového trhu, výrobce termokamer Flir, ale i producentem vlastních přístrojů – speciálních dronů, které nesou kameru, jež zobrazuje unikající teplo. Jejich helikoptérky hlídají například střechy velkých továren, potrubí energetických společností nebo bezpečnost v uzavřených areálech. Pomocí termovize lze snadno i v noci zjistit, zda se tam někdo nedostal nebo zda někudy neutíká teplo. Workswell se předloni dostala do finále soutěže Firma roku.

AgentFly Technologies

Na pražském ČVUT má kořeny i společnost AgentFly Technologies. Firma, v níž figuruje také Michal Pěchouček, spoluzakladatel jednoho z nejúspěšnějších českých start-upů Cognitive Security, se věnuje vývoji algoritmů, podle nichž drony létají. Společnost pro podniky typu Řízení letového provozu také vyvíjí systém, který má zabránit tomu, aby došlo ke srážce dronů s letadly v obydlených oblastech kolem letišť.       
 

Autor: 
Luboš Kreč
Zdroj: 
Hospodářské noviny