Datum zveřejnění: 
5. 4. 2017

Pražské metro by mohlo zrychlit svůj provoz. K tomu směřuje nápad týmu studentů ČVUT, kteří se svým řešením uspěli v nedávné programátorské soutěži, tzv. Hackhathonu. Studenti získali cenu 135.000 Kč a dostali od pražské radnice nabídku realizace pilotního projektu na některé ze stanic pražského metra.

Když se řekne Hackathon, má se nám vybavit úsilí o konkrétní IT aplikaci, která bude lidem k užitku. Je to většinou dvoudenní akce, během které programátoři intenzivně pracují na zadaném softwarovém projektu. Takový Hackathon proběhl nedávno v Praze a přinesl nápad pro pražské metro. Díky němu by se lidé na nástupišti mohli rozmístit tak, aby vždy nastupovali do volnějších vagónů.

„Bude to fungovat tak, že dáme cestujícím na nástupišti vědět, na které části nástupiště bude volný vagon. Na platformě bude světelná signalizace, která na barevné škále od červené po zelenou bude informovat cestující o tom, kde přijede prázdný vagon, a kde plný,“ řekl Vít Obrusník, student ČVUT.

„Co se týká toho zrychlení provozu metra, tak se samozřejmě musíme podívat na limitaci zabezpečovacích zařízení, které jsou sami o sobě vedeny nějakou firmou, protože se na to musíme vždy podívat i technologicky, zda je to plně akceptovatelné i z pohledu bezpečnosti provozu,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl.m.Prahy.

Samozřejmě od nápadu k realizaci je relativně dost dlouhá a těžká cesta, ale myslím si, že ten základ projektu je velmi pěkný, a realizovat se určitě dá,“ řekl Roman Kokšal, ředitel divize Mobility společnosti Siemens ČR.

„Nápad nás napadl v Berlíně na jednom Hackathonu, kde jsme byli už předtím, viděli jsme tam podobný koncept s vlaky, tu myšlenku jsme dále rozvedli“ řekl Vít Obrusník, student ČVUT.

Informační technologie v metru sledují váhu vagonů, aby vlak mohl vždy správně zabrzdit.

„Aby to zabrzdilo ve správném místě, aby nám ta souprava nepřejela do další stanice nebo do tunelu, a to by bylo špatně,“ řekl Roman Kokšal.

Informace o váze jednotlivých vagonů by se pak stala základem pro signalizaci na nástupišti. Místo, kam dorazí těžký a tedy přeplněný vagon by svítilo červeně. Cestující by tedy věděli, že tudy cesta nepovede a přemístili by se na zelenou. 

Autor: 
Věra Dušková
Zdroj: 
prahatv.eu