Datum zveřejnění: 
5. 4. 2017

Bohumil KLEPETKO, moderátor:
Strojařská firma Kovosvit ze Sezimova Ústí oficiálně oznámila, že překonala krizi. Kvůli ní měla loni zablokované účty a dlužila zaměstnancům výplaty. Kovosvit vlastní od září zbrojař a průmyslník Jaroslav Strnad. Společnost taky představila nový patent, který vyvinula se Strojní fakultou ČVUT.

Martin DONÁT, redaktor:
Tenhle stroj je jediný v České republice. Umí materiál přidávat i ubírat. A je vybaven termokamerou.

Jan SMOLÍK, Fakulta strojní ČVUT:
Dosud se tyto stroje používaly pro výrobu dílců v kosmonautice, letectví, energetice. Ale tento nový stroj je díky své ceně a technologii připraven na běžné strojírenství.

Martin DONÁT, redaktor:
Nový patent na tuto technologii vlastní strojařská firma Kovosvit. I tímto způsobem dává najevo, že zažehnala krizi z loňského roku. Kvůli ní odešlo z podniku asi 50 lidí. A nebyli sami.

Jiří RYZKA, předseda odborů Kovosvitu MAS:
V rámci restrukturalizace, která probíhala poté, se dá hovořit až o 150 lidech.

Martin DONÁT, redaktor:
Ti, co zůstali, dostávají přidáno. Na řadových pozicích 500 korun.

Jiří RYZKA, předseda odborů Kovosvitu MAS:
Jestli má měsíc 170 hodin a zaměstnanec je odpracuje, tak má na to nárok.

Martin DONÁT, redaktor:
Firma Kovosvit chce letos navýšit tržby na 1,6 miliardy korun. To znamená o 50 % víc, než vloni. K tomu potřebuje prodat zhruba 350 strojů. K tomu má slévárna vyrobit 9000 tun litiny. I proto firma najímá lidi přes agentury. Je jich přes 60.

Libor KUCHAŘ, generální ředitel Kovosvitu MAS:
Bez kterých bych si nedokázal představit výrobu, zejména ve slévárně, ale i v oblasti obrábění. To znamená, že je trvalý nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců.

Martin DONÁT, redaktor:
Nový generální ředitel řeší i dluhy z minulosti.

Libor KUCHAŘ, generální ředitel Kovosvitu MAS:
Máme v závazcích po splatnosti 240 milionů korun, na které máme ve velké míře uzavřené splátkové kalendáře, které ze 100 procent plníme.

Martin DONÁT, redaktor:
Hlavním trhem pro Kovosvit zůstává Česko. Rozhodující pro něj budou i státy Evropské unie, zejména Německo. Martin Donát, Česká televize, jižní Čechy.      

Zdroj: 
ČT 1