Datum zveřejnění: 
3. 4. 2017

České vysoké učení technické v Praze nákupem na ČMKBK jen loni ušetřilo téměř 5 milionů korun. „Od roku 2012 jsme snížili náklady na dodávky energií o více než 20 milionů korun. Největšího poklesu jsme dosáhli u silové elektřiny v nízkém napětí, kde jsme náklady snížili na polovinu," rekapituloval nákup ČVUT pro loňský rok rektor prof. Petr Konvalinka.

Celkově ČVUT pořizuje pro své fakulty, Správu účelových zařízení ČVUT a servisní společnost ENERGOCENTRUM PLUS každoročně 55 megawatthodin elektřiny a zemního plynu. „Proti prvnímu nákupu jsme objem pořizovaných energií zvýšili o 80 procent, tj. cca o 24 tisíc MWh," doplnil kvestor ČVUT.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Zdroj: 
parlamentnilisty.cz