Datum zveřejnění: 
1. 4. 2017

Nejen pro výuku, ale především pro výzkum, bude sloužit nový autosimulátor v Děčíně. Umožní napodobit reálné situace v reálném prostředí. Bude tak možné například zjistit, jak řidiče unavuje jízda určitým úsekem.
Novinka vzniká na děčínském pracovišti dopravní fakulty Českého vysokého učení technického.
"Simulátor výrazně zlevní výzkum. Bude do něj možné nahrát poměrně dlouhé úseky ulic nebo silnic. Pomocí simulátoru pak můžeme zjišťovat, co je potřeba udělat například pro snížení nehodovosti," vysvětluje vedoucí pracoviště Ondřej Smíšek.

POMŮŽE ZMĚNIT OKOLÍ SILNIC

Simulátor bude umět mnohem více. Díky nasimulování reálného úseku bude možné zjistit, kam je nejvhodnější umístit dopravní značky. Při pokusech totiž budou mít řidiči na hlavě speciální zařízení, které bude sledovat jejich pohled.
Nový simulátor bude vybaven také EKG. "To umožní sledovat, jak která činnost při řízení řidiče zatěžuje," říká Ondřej Smíšek.
Podobná zařízení nenacházejí v posledních době uplatnění jen při výzkumu dopravy.
Velmi často je využívají i automobilky. Ty s jejich pomocí vyvíjejí nová auta, případně zdokonalují již vyráběné typy.
Děčínský simulátor bude patřit mezi takzvané lehké simulátory. Na rozdíl od plnohodnotných, kde základ tvoří celé auto, je složen jen z předku vozidla. Hlavní výhodou takového simulátoru je jeho variabilita. Umožňuje totiž přestavbu podle potřeb aktuálního výzkumu.       

Autor: 
ALEXANDR VANŽURA
Zdroj: 
Pražský deník