Datum zveřejnění: 
30. 3. 2017

Odborníci v Děčíně vyvíjí nový automobilový simulátor, který pomůže najít nejvhodnější místa pro dopravní značky či zkoumat zátěž řidiče v různých situacích. Přístroj s moderním softwarem by měl reprodukovat všechny vjemy, které člověk využívá pro řízení. Pomocí něj bude možné sledovat třeba mikrospánek. Projekt, na kterém se podílí pobočka dopravní fakulty ČVUT v Děčíně s dopravní fakultou Západosaské vysoké školy ve Zwickau, za 16 milionů korun bude dokončen v závěru roku 2018, řekl vedoucí děčínského pracoviště Ondřej Smíšek.
Pokročilý simulátor by mohl pomoci zvýšit bezpečnost provozu. Do přístroje se budou nahrávat úseky silnic či ulic, a poté bude možné zjistit například, na jaké místo je nejvhodnější umístit dopravní značky. Řidiči budou mít na hlavě speciální zařízení, které bude sledovat, kam se dívají. Simulátor pak vyhodnotí místa, kde řidiči na značky nejlépe uvidí.
Vozidlové simulátory se využívají v současnosti hlavně pro výcvik řidičů, výzkum a zdokonalování vozidel. Díky novince bude možné zachytit reakce šoférů. Simulátor bude vybaven i přístrojem na měření EKG, tedy srdeční aktivity. Odborníci tak budou moci podle Smíška zjistit, jaká činnost při řízení motoristu nejvíce zatěžuje v rámci sledování provozu i při obsluze ovladačů uvnitř auta.
Nově budovaný simulátor, který vzniká na děčínském pracovišti dopravní fakulty pražského ČVUT, bude podle Smíška sloužit jak pro moderní výuku studentů, tak pro výzkumné účely. »V neposlední řadě umožní děčínskému pracovišti zpracovávat odborné návrhy a posudky pro firmy i samosprávu v regionu,« doplnil Ondřej Smíšek. Simulátor je variabilní a bude možné ho upravit podle aktuálních potřeb výzkumu.       
 

Zdroj: 
Haló noviny