Datum zveřejnění: 
30. 3. 2017

V loňském roce vzešel od Spolku rodáků a přátel města Semily návrh na pojmenování prostoru Nádražní ulice mezi křižovatkami s Luční a Bořkovskou ulicí po významném českém politikovi na Náměstí Pavla Tigrida. Politik, publicista a spisovatel Pavel Tigrid pocházel ze starého semilského rodu Schönfeldů, k městu Semily měl velmi blízký vztah a v roce 2014 se stal jeho čestným občanem.

Lena Mlejnková: "O proměně lokality Nádražní ulice na prostor podmoklického náměstí jsme uvažovali již dříve, protože místní části Podmoklice, která je dnes větší než historické Semily, chybí prostor, podle kterého by se tato část města identifikovala."

Město Semily se zároveň zabývá myšlenkou umístění autobusového nádraží. Tuto studii umístění autobusového nádraží řešil tým společnosti RKAW s.r.o. pod vedením Doc. Ing. arch. Radka Kolaříka. Docent Kolařík současně vede ateliér na Fakultě architektury ČVUT Praha, proto se na něj město obrátilo se žádostí o názor jak uchopit prostor náměstí jako významný veřejný prostor. Studenti ateliéru se od podzimu 2016 tímto prostorem v rámci semestrálního zadání zabývali a nyní se chystají své návrhy předvést široké veřejnosti. Prezentace záměrů na úpravy prostor v části Nádražní ulice v Podmoklicích společně s prezentací variant autobusového nádraží proběhne ve čtvrtek 13. dubna 2017 od 17 hodin v prostorách kina Jitřenka.

Veřejnou prezentaci, kterou se samotní studenti fakulty architektury učí poměrně důležitou část své budoucí profese, a to předvedení a odůvodnění svých návrhů před laickou veřejností, ale i před představiteli samosprávy, bude doprovázet promítání studentských návrhů. Součástí setkání bude i moderovaná diskuse, při které se bude diskutovat jak o návrzích, tak obecně o vhodném řešení tohoto důležitého městského prostoru.

 

 
Autor: 
Renata Coufalová
Zdroj: 
regiony24.cz