Datum zveřejnění: 
28. 3. 2017

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a brněnské Vysoké technické učení získaly společně s dvěma partnery z Německa dotaci 400 tisíc eur, tedy zhruba deset milionů korun, z Evropské unie na rozvoj česko-německého výzkumného centra. Projekt má za cíl položit základy budoucí česko-německé spolupráce na výzkum pokročilé průmyslové výroby. V úterý o tom informovala mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

"Do projektu se zapojí Kybernetické centrum ČVUT, Středoevropský technologický institut Vysokého technického učení v Brně (CEITEC VUT) a dvě německé výzkumné instituce, Výzkumné centrum umělé inteligence (DFKI) a Centrum pro mechatroniku a automatizace (ZeMA).


Důležitou roli česko-německé spolupráce ve vědě zdůraznil i Bělobrádek
"Jedinečné spojení dvou nejvýznamnějších českých technických škol s prestižními výzkumnými centry Německa dává výborné předpoklady pro rozvoj nových konceptů z oblasti Průmyslu 4.0, společného výzkumu a vzdělávání, managementu inovací a transferu technologií," uvedla Vondráková.
Důležitou roli česko-německé spolupráce ve vědě a výzkumu nedávno zdůraznil i vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Na tiskové konferenci s šéfem Technologické agentury ČR (TA ČR) Petrem Očkem se oba shodli na tom, že by se Česko a Německo měly v budoucnu stát lídry digitální transformace trhu.


Projekt byl zaštítěn německou kancléřkou a českým premiérem
ČVUT bude žádat také o dotaci na provoz centra a související investice. V druhém kole výzvy evropského programu pro výzkum a inovace Horizont 2020 bude usilovat o zhruba 30 milionů korun, sdělila Vondráková. Rámec tohoto projektu byl v roce 2016 zaštítěn podporou německé kancléřky Angely Merkelové a premiéra Bohuslava Sobotky.
    

Zdroj: 
prazsky.denik.cz