Datum zveřejnění: 
28. 3. 2017

U Vítězného náměstí stojí nová dominanta obalená etylentetrafluoretylenem (ETFE). Desetipodlažní Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) měl podle původních plánů fungovat už loni, problémy zatím nezmizely. Stále se čeká na kolaudaci, institut ČVUT otevře snad v květnu.

Zkolaudovat stavbu za odhadovanou cenu 1,2 miliardy korun, již vyprojektoval ateliér architekta Petra Franty, má stavební úřad Prahy 6. Jedná se nyní o předčasném užívání stavby. "Aby to bylo možné, je třeba nejprve vyhotovit jisté podmiňující investice. Jde konkrétně o přeložku vodovodního řadu či drobné stavební úpravy souběžné komunikace. Stavebník při kontrolní prohlídce, která se uskutečnila dne 14. března, nebyl tyto podmiňující investice schopen zdokumentovat," popsal Právu mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Odhadl povolení předčasného užívání na duben. Po stavbě už nejméně půl roku neběhají dělníci. "Začátkem loňského listopadu jsme s objednatelem podepsali protokol o předání a převzetí díla bez vad a nedodělků, které by bránily užívání díla. Zbytek drobných vad a nedodělků, které byly odhaleny během přejímky, jsme odstranili do 30. listopadu 2016," sdělil Právu Michal Talián, mluvčí Hochtiefu, jedné ze stavebních firem, které zakázku za státní a snad i evropské peníze od roku 2014 realizovaly.
ČVUT jako investor odmítá, že by zaspalo. Podle Lucie Budinové se řeší vybavení kybernetického a robotického pracoviště, které má ambici se zařadit do světové špičky v oboru. "Požadavky na vybavení se v průběhu výstavby také drobně měnily. Z tohoto důvodu byla jednotlivá výběrová řízení vypisována dle aktuálního stavu jednak výstavby – bylo nutné nové vybavení také někam uložit, skladovat – a jednak technických požadavků," uvedla Budinová. Výběrová řízení muselo posvětit ministerstvo školství. I Budinová očekává, že stěhování do budovy začne v dubnu.
Ještě se ověřuje, jak běží klimatizace a vytápění. Právě k němu má sloužit dvojitý obal novostavby. Architekt Franta Právu před časem řekl, že by systém měl fungovat jako solární kolektor. Tvoří ho prostor mezi vnější fólií ETFE a vnitřními trojskly. Vnější průhledný polštář je nafukovací, pod konstantním tlakem, odolný vůči vlivům prostředí. Používá se na střechy, známý je z mnichovské fotbalové arény či pekingského olympijského stadiónu.
CIIRC netvoří jen novostavba, ale i druhá část, původně menza v ulici Jugoslávských partyzánů. I ona dostala nový výraz, byla před ni předsazena transparentní stěna. Protože před novostavbou jsou u Vítězného náměstí volné pozemky, působí vzhledem k okolní zástavbě jako příliš vysoká. O výšce deseti podlaží se vedla odborná debata, má odpovídat územnímu plánu, který připouští přistavět jedno ustupující patro nad současnou výšku okolních budov. Pro architekta byla závazná výška vysokých škol, nikoli zástavby na Vítězném náměstí. "Římsa respektuje výšku sousedních monobloků v areálu," konstatoval Franta. Přesto se mnozí obávají prolomení výškové regulace prostoru, protože případné další novostavby se mohou vztahovat k CIIRC a ne ke generálnímu štábu jako dosud.
Celkové náklady stále nejsou jasné. Rektor ČVUT Petr Konvalinka podepsal stavební zakázku za 1,18 miliardy korun. Měly být zaplaceny nejprve ze státního rozpočtu s tím, že stát bude mít možnost získat finance z evropských zdrojů. Ke stavební zakázce je ale třeba přičíst částku za vybavení 40 tisíc metrů čtverečních nových podlahových ploch. "Náklady samozřejmě budou finálně vyčísleny po dokončení všech výběrových řízení, ale například mnohé vybavení je pořizováno z projektů a grantů, které se podařilo jednotlivým vědeckým týmům získat, proto v nákladech na samotnou stavbu nemusí být vyčísleno veškeré technické a přístrojové vybavení a především jednotlivých laboratoří," doplnila Budinová.

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo