Datum zveřejnění: 
24. 3. 2017

 Úspěch. Mezi třicítkou vědeckých záměrů, jež mají zajistit "týmování" výkonnostně slabších zemí s těmi silnějšími, je hned šest projektů řízených z Česka. Zaměří se na rostlinnou biologii, robotiku, mikroskopii, nanotechnologie, fotoniku a zdraví.
Vítězové první fáze hodnocení získají miliony korun, aby během roku připravili se špičkovými institucemi jízdní řád pro budoucí centra excelence. Proto si šestice tuzemských ústavů sehnala vynikající partnery: třeba drážďanský Ústav Maxe Plancka, nejlepší kontinentální polytechniku ETH Curych anebo slavný biotechnologický institut VIB v Gentu.
Kdo uspěje i ve druhé fázi, získá štědré financování nového střediska na pět až sedm let.
"Výsledek považuji za velký úspěch české vědy. Bylo podáno celkem 208 projektů a prošlo jich třicet. A šest z nich, tedy pětina, jde do Česka – po třech do Prahy a do Brna," řekla LN Jana Klánová, ředitelka centra RECETOX při Masarykově univerzitě. Vědci budou spolupracovat s University College London, s ETH i konsorciem evropských biobank.    

Výtečného partnera pro projekt ARIB ulovil i Ústav molekulární genetiky Akademie věd – drážďanský Ústav Maxe Plancka pro molekulární buněčnou biologii a genetiku. "Zaměříme se na oblasti výzkumu, kde existuje synergie mezi oběma partnery, například ve využití modelových organismů a umělých orgánů, pro výzkum lidských nemocí, v chemické biologii, v pokročilém mikroskopickém zobrazování a počítačové analýze biologických obrazů," řekl LN Pavel Tomančák.
Fyzikální ústav Akademie věd se pro projekt CHAMPP spojí s Hamburskou univerzitou. A šestici doplňuje České vysoké učení technické, jehož kybernetici se zaměří na vazby s Německým výzkumným centrem pro umělou inteligenci. "Chtěli bychom propojit náš nově budovaný testbed pro průmysl 4.0 s tím v Saarbrückenu," říká Vladimír Mařík. Vědci se zaměří na experimentální výrobní zařízení. "Jde o zvýšení automatizace výroby. Nejen o spolupráci mezi roboty, ale i o spolupráci robotů s lidmi," dodává Michael Valášek, děkan Strojní fakulty ČVUT, dle něhož zabodovala v soutěži "módní" témata.         

 

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny