Datum zveřejnění: 
20. 3. 2017

Zlatou medaili získali studenti z elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) v prestižní robotické soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge. Ta se konala na konci minulého týdne v Abú Zabí – ve hlavním městě Spojených arabských emirátů.

Soutěž byla rozdělena do několika různých kategorií. Zlatou medaili přitom Češi získali v kategorii sběru předmětů pomocí skupiny dronů.

"Tuto kategorii suverénně vyhráli s celkovým počtem 56,154 bodu. Drony sbíraly předměty zcela autonomně, tedy bez jakéhokoli zásahu člověka, což je technologie na hraně současných vědeckých poznatků," uvedla mediální zástupkyně ČVUT Libuše Petržílková.

Za první místo získali studenti finanční odměnu přesahující pomyslnou hranici osmi miliónů korun.

Tím ale úspěšně tažení českých studentů mezi světovou konkurencí nekončilo. Navíc získali stříbrnou medaili za autonomní přistání na jedoucím vozidle a v soutěži Grand Challenge pak studenti ČVUT společně s kolegy z italské univerzity v Padově vybojovali bronz.

"Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jediní jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny čtyři pokusy v disciplínách řešených helikoptérami. Po prvním soutěžním dni, kdy síla větru dosahovala hraničních hodnot možností helikoptér, jsme byli v nejobtížnější třetí disciplíně na prvním místě, což také prokázalo robustnost našeho řešení," komentoval úspěch na soutěži vedoucí týmu Martin Saska.

Klání se světovou elitou

Do soutěže se přihlásilo celkem 143 týmů z 35 států. Mezi nimi nechyběly světoznámé univerzity, jako jsou Carnegie Mellon, ETH Zürich, Georgia Institute of Technology nebo University of Tokyo.       

Zdroj: 
novinky.cz