Datum zveřejnění: 
17. 3. 2017

První počítač dostal v pěti letech, v jedenácti už na něm programoval a dnes v šestnácti letech má student zlínského Gymnázia Lesní čtvrť Petr Molek na kontě vítězství v celostátní soutěži v programování Lego robotů, v níž spolu se svými spolužáky porazil nejen soupeře z tuzemských středních škol, ale dokonce týmy univerzitní. Úspěšný kvintán je jedním ze zhruba dvaceti chlapců, kteří navštěvují školní robotický kroužek.        

Robota musí žáci nejdříve postavit z malých legových kostiček a jeho "mozek", kterým je řídicí kostka, naprogramovat tak, aby udělal, co po něm chtějí.
"Je důležité, aby byl tým dobře namíchaný. Měl by tam být konstruktér – někdo, kdo si umí představit, jak by robot měl vypadat, kdo umí v praxi použít znalosti z fyziky. A druhým pilířem je programátor – ten, který rozumí informatice a umí robota naprogramovat," uvedla Miroslava Smržová, která spolu s kolegyní Janou Úlehlovou vede na gymnáziu robotický kroužek.       

Naprogramovat robota není žádná legrace, studenti nad tím stráví skutečně hodiny a hodiny. "Když jsme připravovali robota do poslední soutěže, vytvořil jsem asi 60 verzí programu. Pak jsem vybral tu nejlepší, další byly jako zálohy," poznamenal Jaroslav Knápek.
Zlínskému Gymnáziu na Lesní čtvrti se v soutěžích daří opakovaně. Na stupních vítězů už jeho studenti stáli na prestižních soutěžích, ke kterým patří Robosoutěž na Českém vysokém učení technickém v Praze a Robotiáda pořádaná v Brně na výstavišti.
"Není v našich silách, abychom s kolegyní všechno věděly. Cílem je děti nasměrovat, pomoci jim se zorientovat a umožnit jim vyjet na soutěže, aby získaly zkušenosti a poměřily se s jinými týmy," uvedla Smržová.
Zájem studentů škola podporuje. I díky robotickému kroužků může více studentů zamířit na technické vysoké školy, o jejichž absolventy je velký zájem na trhu práce. Ostatně bez pomoci školy by se kroužek neobešel – Lego roboti jsou poměrně drazí. Jedna krabice s řídicí jednotkou stojí kolem osmi tisíc korun, na další tisíce přijdou různé doplňkové sady.       

Autor: 
MARTINA MALÁ
Zdroj: 
5plus2