Datum zveřejnění: 
17. 3. 2017

Češi mají na dosah evropský patent. S pomocí 3D laseru nasnímají silnici a následně navrhnou frézování vozovky tak, aby byla po ukončení prací co nejrovnější. Autoři metody tvrdí, že zákazník ušetří až dvanáct procent nákladů.       

Společnost ROG předloni získala pro svoji přelomovou technologii český patent. Nyní má blízko k evropskému. Laserová technologie se zatím v Česku uplatnila zhruba na 300 kilometrech silnic. Šlo o zakázky jednotlivých krajů nebo státních či pražských správců silnic.
"Evropský patentový úřad posuzoval naši technologii velmi přísně, vydal k ní pozitivní zprávu. Jsme tedy na dobré cestě. V listopadu loňského roku jsme požádali o zahájení řízení, výsledek očekáváme v řádu týdnů," říká Marek Přikryl z firmy ROG. Její technologii, která s různými obměnami funguje už deset let, provozuje švédská společnost Exact, v níž je Přikryl podílníkem. Češi usilují také o patent ve Spojených státech, tam jsou však v očekáváních opatrnější.       

Pro lepší představu o tom, jak celá věc funguje: tři auta ještě před zahájením prací nasnímají vozovku a určí přesný "jízdní řád" frézy. Na jeho základě jsou poté na silnici vyznačeny hodnoty sprejem nebo je fréza navigována digitálně. Její řidič díky tomu ví, kolik toho a v jakém místě odfrézovat. Dokáže tak připravit rovnější podklad k asfaltování či betonování.
Pokud fréza "nekopíruje" staré chyby, měla by silnice obstát déle bez nutnosti další opravy.
Na výsledky 3D skenování dohlížel i expert z ČVUT, konkrétně při opravě silnice třetí třídy mezi Nučicemi a Rudnou ve středních Čechách. "Kontrolním měřením se potvrdilo, že tato technologie zaručuje požadovanou přesnost výšek tři milimetry. U tohoto konkrétního projektu dosáhla dokonce i vyšší přesnosti – dva milimetry," popsal geodet Martin Štroner z ČVUT.       

Díky patentům, o něž autoři vynálezu usilují v EU a Spojených státech, chtějí výrazněji proniknout na zahraniční trhy. "Rádi bychom tuto metodu ještě více uplatnili v dalších zemích. Zajímají nás například Kanada, arabské státy nebo Vietnam, které mají v tomto ohledu velký potenciál," popisuje Tomáš Zatloukal, obchodní ředitel společnosti 3Data, která je obchodním partnerem firmy ROG.
Podle Zatloukala mohou zadavatelé zakázek uspořit díky přesnému plánování práce i následné kontrole v průměru už zmíněných dvanáct procent. To je číslo po odečtení nákladů na 3D laserovou technologii, která je dražší než běžné práce připravené standardním způsobem, tedy dálkovým řízením.

 

Autor: 
MICHAL PAVEC
Zdroj: 
Lidové noviny