Datum zveřejnění: 
17. 3. 2017

 Hlouček čtyřiceti mladých lidí bylo možné potkat minulý víkend v Benešově. Nešlo o turisty, ale o studenty architektury ČVUT a jejich profesory a nebyli tu jen náhodou. Ve spolupráci s vedením města si prošli vybrané lokality a budou se jimi zabývat v rámci svých semestrálních prací.
Město díky studentům získá zajímavé studie, které budou věnované mimo jiné tomu, jak zaplnit proluku na náměstí, co postavit na místě zbourané tržnice, jak využít bývalá kasárna nebo jak propojit město s nedalekým Konopištěm. "Určitě vznikne mnoho zajímavých věcí. Můžeme je brát i jako vizionáře, kteří se nebojí navrhnout třeba zbourání fronty objektů na Malém náměstí a postavit místo ní domy zakomponované do kontextu náměstí," podotkl starosta Petr Hostek.
Studenti druhého ročníku oboru krajinářská architektura řeší proměnu Klášterky v park, do kterého by měli důvod chodit obyvatelé města, ale zároveň aby si uchoval své výjimečné kouzlo. Studenti čtvrtého ročníku oboru architektura se zabývají různými tématy jak v centru města (okolí kostela sv. Anny a piaristické koleje, náměstí), tak na jeho okraji (propojení s Konopištěm a Kavčákem, sportovní areál a okolí Koupadel). Podle architekta Mikoláše Vavřína nejsou studentské práce prováděcí dokumentací, podle které by se mohly uvedené záměry realizovat, ale mohou sloužit jako užitečný podklad a inspirace pro představitele města a občany o dalším vývoji Benešova. "Zcela určitě upozorní na hodnoty, které je dobré rozvíjet, a problémy, které je nutné řešit. Mohou také pomoci vypracovat kvalitní zadání pro následné architektonické soutěže," doplnila Radmila Fingerová, oba z Ateliéru krajinářské architektury Fakulty architektury ČVUT.
S nápadem workshopu přišel student pátého ročníku Fakulty architektury Luboš Klabík z Benešova. "Měl tak dokonale zpracované podklady a promyšlenou spolupráci s ateliérem Kohout – Tichý, že jsme jeho zaujetí pro proměnu Benešova neodolali a v letním semestru 2017 jsme vypsali jak krajinářská, tak urbanistická témata," dodal Vavřín.
Studentské výstupy, včetně modelů, budou prezentovány v budově Fakulty architektury ČVUT v Praze od 29. května do 9. června. V Benešově si je zájemci budou moci prohlédnout od 2. do 31. října v Městské výstavní síni.       

Zdroj: 
5plus2