Datum zveřejnění: 
16. 3. 2017

Magistrát oprášil myšlenku vykázat z centra neekologická auta. Na podobě zákazu se ale koalice neshoduje.

Začátek ledna 2017. Takový dal původně náměstek Petr Dolínek (ČSSD) termín pro zavedení nízkoemisních zón v Praze.
Do širšího centra, ohraničeného nedokončeným vnitřním okruhem, již neměly vjíždět vozy s naftovým motorem vyrobené před rokem 2001 a benzinová auta starší roku 1993. Ostatní auta měla mít nálepku potvrzující, že splňují alespoň emisní normu Euro 3.
Ke spuštění nízkoemisních zón však nedošlo zejména kvůli odporu některých městských částí, které měly obavy, že objízdné trasy povedou přes jejich území. Loni se tedy rozšířily jen parkovací zóny.
Teď se ale zdá, že se magistrát k původní myšlence znovu vrací. Na příštím jednání ji má probírat výbor pro dopravu a Dolínek se v dubnu setká se zástupci městských částí.

U nízkoemisních zón město tedy v současnosti zvažuje čtyři varianty. Jde o různé kombinace zavedení výjimky pro rezidenty a zákazu vjezdu vozidel, které nesplňují buď emisní normu Euro 3, nebo Euro 4. Opatření s nejistým výsledkem Z nápadu zavést v Praze nízkoemisní zóny jsou nicméně rozpačití odborníci. František Lehovec z ČVUT si myslí, že výsledek takového opatření by byl nejistý, nebo alespoň těžko předvídatelný. "Zákaz by sice samozřejmě postihl vozidla, která produkují nejvíce škodlivin, ale je v tom i sociální a etický problém. Majitelé těchto aut mají důvody, proč si je nevyměnili za nový model. Je to jakýsi trest zaměřený přímo na určitou sociální skupinu lidí," říká. V případě, že by navíc město udělilo výjimku rezidentům, myslí si, že by zóny měly na kvalitu ovzduší jen velmi malý efekt.       

 

Autor: 
Jakub Heller
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes