Datum zveřejnění: 
16. 3. 2017

JEDEN ČECH A DVA SLOVÁCI SE STALI CELEBRITAMI SVĚTOVÉ VĚDY. JEJICH PROGRAM DEEPSTACK POPRVÉ V HISTORII PORAZIL ČLOVĚKA V POKERU. MATEMATICI NAUČILI POČÍTAČ BLUFOVAT, TEDY LHÁT, ČÍST LIDSKÉ ZÁMĚRY, SPOLÉHAT NA "INTUICI". VYTVOŘILI MIMOŘÁDNOU UMĚLOU INTELIGENCI. POHNULI BUDOUCNOSTÍ?

Nemají úplně zdravou barvu, trochu kruhy pod očima. Jejich milovaná práce je očividně spolkla. "Když jsme program dokončovali, měsíc jsme nevycházeli na světlo," říkají s úsměvem. Jeden má na sobě svetr se soby, druhý občas nervózně poklepává nohama. Třetí nás vítá v útulném podkroví pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT): "Je to strašně schodů až sem nahoru, ale ona nám trocha tělocviku jen prospěje." Usedáme ke stolu se třemi supermozky české vědy. Martin Schmid (27 let), Matej Moravčík (28), Viliam Lisý (33). Dva z nich (Schmid a Moravčík) finišují s doktorandským studiem na Matematicko-fyzikální fakultě UK, Lisý už ho na ČVUT dokončil a je tam odborným asistentem.
Jeden Čech, dva Slováci a hodně čísel. Česko-slovenský tým matematiků (chcete-li spíše programátorů) společně s dalšími sedmi zahraničními kolegy stvořil přelomový program. Jmenuje se DeepStack. Jako první počítačová umělá inteligence v historii dokázal porazit člověka v pokeru. Respektive – zvítězil nad profesionály, nejlepšími hráči světa. Bylo jich několik desítek. Hráli dlouhé dny, neuspěl žádný. Schmid, Lisý a Moravčík svůj dlouholetý projekt dokončili v kanadské Albertě, na tamější univerzitě, kde se spojili s dalšími, podobně zaměřenými experty.
Když v roce 1997 přehrál počítač Deep Blue od IBM šachového velmistra Garryho Kasparova, byla to obrovská událost, jeden z milníků pokroku umělé inteligence. A český počítačový program se zařadil hned vedle Deep Blue. Možná o něco výše.
Poker je totiž matematicky mnohem náročnější než šachy, partie častokrát končí kvůli sázkám a strategii dříve, než se vůbec ukážou karty, velkou roli v něm navíc hraje "lidský" prvek. I ten dokázal tým kolem Moravčíka, Schmida a Lisého do svého programu částečně implementovat. Tito muži vyvinuli velmi inteligentní algoritmus a zaznamenali s ním světový úspěch. Psalo se o nich ve všech velkých médiích včetně nejprestižnějšího vědeckého časopisu Science.       
 

Autor: 
Jakub Kvasnička
Zdroj: 
FaktorS