Datum zveřejnění: 
15. 3. 2017

Český internet slaví 25. narozeniny. Dnes se zdá neuvěřitelné, že první pevné připojení stálo firmy kolem 170 tisíc korun měsíčně. Nyní platíme zhruba "pětistovku" a internetové připojení má už přes sedm milionů Čechů.

Historie internetu se u nás začala psát koncem roku 1989. Tehdy se v českých vodách objevila amatérská síť FidoNET, přičemž se jednalo o nekomerční projekt, který vláda nepodporovala. O novinku zvanou internet se tehdy zajímala jen hrstka lidí, především akademiků, informatiků a nadšenců. Pro připojení k FidoNETu - stejně jako k síti EUNet, jež se k nám dostala v květnu 1990 -stačila klasická telefonní linka.

Pisklavá novinka

Na charakteristický zvuk, když modem vytáčel spojení, asi první soukromí uživatelé nikdy nezapomenou. Patří k nim i novinář Ondřej Neff, zakladatel prvního českého internetového deníku: "Byl to takový pískavý zvuk, který mám pořád v paměti a který vzbuzoval otázku: Chytí se? Nechytí se? A i když se třeba chytil, tak za chvilku zase spadl a celé to začalo znova. A každé to propojení stálo peníze."
Oficiálně se však historie českého internetu váže až k datu 13. února 1992. Tehdy došlo na pražském ČVUT ke slavnostnímu připojení ČSFR k "síti sítí". Tehdejší přenosová rychlost přitom dosahovala 19,2 kb/s (kilobitu za sekundu).       

Autor: 
Kateřina Helán Vašků a Stanislav Mihulka
Zdroj: 
100+1 zahraniční zajímavost