Datum zveřejnění: 
14. 3. 2017

Elektrické vytápění je častým zdrojem vytápění domu s velmi nízkou spotřebou. Mezi jednotlivými typy ale existují poměrně velké rozdíly v účinnosti.

Proč elektřina do energeticky šetrného domu, když zrovna toto médium patří k nejdražším? Kvůli pořizovacím nákladům topného zdroje a jeho nízké potřebě výkonu. Protože tepelné ztráty pasivních domů či takzvaných domů s téměř nízkou spotřebou energie jsou velmi malé, stačí k jejich vytápění zdroj o malém výkonu. A protože s ohledem na nízký potřebný výkon vstupuje do hry více pořizovací cena zdroje, těší se právě elektrické vytápění velké oblibě.
V laboratořích Univerzitního centra energeticky efektivních budov Českého vysokého učení technického v Buštěhradu probíhají od roku 2015 měření provozních parametrů různých druhů elektrických otopných systémů pro jejich aplikaci v takzvaných budovách s téměř nulovou spotřebou energie.
K měření byla využita testovací klimatická kabina s nastavenou venkovní teplotou -12 °C. Obvodové konstrukce kabiny svými tepelněizolačními vlastnostmi splňují požadavky na nízkou energetickou náročnost objektu a odpovídají parametrům, s nimiž se budeme setkávat v budovách s téměř nulovou spotřebou energie. V kabině byly nainstalovány jednotlivé systémy přímotopného elektrického vytápění a za definovaných okrajových podmínek probíhalo detailní měření parametrů vnitřního prostředí a sledována dosažená kvalita vnitřního prostředí při použití různých systémů vytápění.
Jedním z důležitých a sledovaných parametrů byl i tepelný komfort, vyjádřený vertikální homogenitou teplotního pole ve vytápěných prostorech. Výsledky měření prokázaly, že i v objektech s velmi kvalitní obálkou odpovídajících podmínkách nZEB (Nearly zero-energy buildings – budovy s téměř nulovou spotřebou energie) vykazují jednotlivé topné systémy značné rozdíly v tomto důležitém ukazateli.       
 

Autor: 
Tomáš Hranička
Zdroj: 
Dům a zahrada