Datum zveřejnění: 
14. 3. 2017

U projektu Smíchov City se urbanisté a architekti inspirovali tradičním městem 19. století. Nová výstavba tedy nabídne bydlení, kanceláře a občanskou vybavenost. Na návrhu prvních dvou bloků pracovalo sedm ateliérů, jež zvítězily v nezávislé architektonické soutěži.

Projekt promění velkou část smíchovského nádraží a jeho hlavním tématem je vrátit bydlení do centra formou typické blokové zástavby. Rozmanitost obytných bloků bude podpořena tím, že jednotlivé domy navrhují různé ateliéry. Tímto způsobem, tedy s cílem vdechnout nové čtvrti atmosféru rostlého města, chce developer postupovat i ve zbytku území. "Kromě toho je pro projekt klíčová i práce s veřejným prostorem. Nové čtvrti chceme dát velkorysou pěší zónu, jejíž hlavní bulvár bude 28 metrů široký a bude křižovat dva velké parky," uvádí Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group, a dodává: "V polovině roku bychom chtěli získat územní rozhodnutí, stavební povolení v prvním čtvrtletí roku 2018, a pokud všechno půjde hladce, první fáze by mohla být dokončena na konci roku 2020."       

DISKUZE S VEŘEJNOSTÍ

"Slíbili jsme občanům, že je budeme o záměru rozvoje této části Smíchova informovat a otevřeme diskuzi. Prvním krokem byla výstava modelu studentů Fakulty architektury ČVUT, který vytváří reálný náhled na zástavbu největšího brownfieldu v naší městské části. Získané názory zohledníme v diskuzi s investorem projektu, zároveň se stanou i podkladem pro naše rozhodnutí v následujícím období," říká starosta MČ Praha 5 Radek Klíma. Na názor místních se odborníci budou ptát při dotváření charakteru ulic nebo parků, veřejné vybavenosti i nastavení dopravního řešení. Tímto způsobem se bude řešit například podoba náměstí Na Knížecí, autobusového nádraží a jeho případný přesun, parkoviště P+R, kapacity školských zařízení a další občanské vybavenosti. Dále jde o záměr přednádražního prostoru a propojení zeleně s nábřežím.

Zdroj: 
Stavitel