Datum zveřejnění: 
14. 3. 2017

Spotřeba elektřiny dlouhodobě roste. Není divu, že i domácnosti se snaží snižovat svoje účty. Přibývá těch, kteří si elektrickou energii vyrábějí pro svoji potřebu sami. Vše má ale své limity. Pojďme se podívat, v jakých případech se samovýroba vyplatí.

Nejdostupnější výroba elektřiny pro domácnosti, resp. pro majitele rodinných domů, je prostřednictvím fotovoltaických elektráren (FVE). Přestože platí obecná pravidla pro posuzování výhodnosti projektů, lépe je vždy posuzovat případ od případu.

Kromě základních faktorů, které se posuzují (cena za elektřinu, roční doba využití maxima fotovoltaické elektrárny a doba její životnosti), je dále nutné uvážit celkové náklady na instalaci zahrnující pořizovací cenu vlastních panelů, měniče, elektroinstalační materiál i cenu montáže a zprovoznění a to, jak velký zásah způsobí instalace zdroje do stávající konstrukce domu. Nejpodstatnější je ale ujasnit si možnosti využití takto vyrobené elektřiny.   

Obecně platí, že v zimní sezoně, kdy elektřinu potřebujeme nejvíce, FVE vyrábí nejméně, a naopak v letních měsících je energie přebytek. Dále platí, že maximum výroby FVE připadá na polední hodiny, kdy většina domácností odebírá málo, protože jejich obyvatelé jsou v zaměstnání či ve škole. "FVE se více vyplatí větším či menším firmám, typicky třeba obchodním centrům, úřadům a školám, které mají maximum spotřeby právě ve dne a pro které je cena, za niž elektřinu nakupují, vyšší než pro domácnosti," uvádí Miroslav Vítek z Fakulty elektrotechnické ČVUT Praha.

"V dnešních podmínkách dávají ekonomický smysl pouze ty systémy, kde se veškerá vyrobená energie dokáže spotřebovat lokálně, případně akumulovat do baterií nebo použít pro přípravu teplé vody," uvádí Jan Včelák, vedoucí oddělení Řízení a monitoring inteligentních budov, ČVUT UCEEB. Podle něj bychom měli vědět, zda máme v domě spotřebič, který může být regulován v závislosti na aktuální výrobě energie z FVE. "Mezi takové spotřebiče patří typicky elektrické patrony v akumulačních zásobnících nebo bazénech, případně klimatizace nebo VZT jednotky. Jejich řízení pak obstarávají systémy pro automatizaci domu," udává vedoucí.       
    

Autor: 
Irena Grozmanová
Zdroj: 
iHNed.cz