Datum zveřejnění: 
14. 3. 2017

Města trpí smogem, dlouhými kolonami i nedostatkem parkovacích míst. Počet aut na rodinu roste. Proto se v Praze pod záštitou primátorky Adriany Krnáčové poprvé koná od 16. do 19. března 2017 celosvětový Hackathon na téma "chytrá doprava ve městě". Dvacet nejlepších týmů z celého světa se pokusí najít řešení nejpalčivějších problémů během non-stop dvoudenního programátorského maratónu. Buďte při tom!

Co je Hackathon

Spojení slov "hack” a "marathon”, které značí pořádný zápřah pro mozky špičkových IT specialistů. Ti dostanou úkol z osmi témat a během 48 hodin v trojčlenném týmu navrhnou řešení v podobě funkčního prototypu mobilní aplikace, chytrého senzoru nebo nového designu dopravního prostředku budoucnosti.

Na konci Hackathonu čeká nejúspěšnější tým šek na 135 000 Kč, nabídka spolupráce s největšími světovými firmami a především možnost uskutečnit svůj nápad nejen v hlavním městě.

Jakub Jurových, organizátor největšího hackathonu ve Velké Británii na Univerzitě v Cambridge vystětluje výhody tohoto formátu: "Hackathon zrychluje vývoj produktů a služeb. Na co byste normálně potřebovali měsíce, se stane za pár dní. Lidé na hackathonu by se jinak nepotkali, pocházejí z odlišných prostředí a zemí. Proto můžou vznikat nové věci."      

Letošní ročník je zaměřený na chytrou mobilitu, z osmi okruhů na www.ceehacks.com vybíráme ty nejzajímavější:

- jak vyřešit pohyb samořídících aut v historickém centru města. Jak projede auto budoucnosti bez řidiče mezi desítkami vystresovaných řidičů?
- jak se zabaví lidé, když nebudou muset za volantem řídit. Budou si hrát? Bavit se? Pracovat?
- jak motivovat lidi, aby více jezdili hromadnou dopravou a na kole. Jak pomoci lidem stihnout autobus nebo tramvaj? Jak udělat MHD víc sexy? Jak zajistit, aby vždy našli místo na P+R parkovištích?
- jak podpořit sdílenou ekonomiku – Jak zajistit, aby si lidé nebáli půjčovat a pronajímat auta stejně jak to dělají s byty v Airbnb?
- jak snížit emise z dopravy ve městech? Proč ještě elektromobily nejezdí v Praze? Jak vyřešit problémy s nabíjením?
- co zajímavého může Praha na poli dopravy nabídnout turistům? Jak zatraktivnit Prahu pro návštěvníky?

"Prvkem, který bude města stále více a více ovlivňovat, jsou technologie umožňující vznik nových obchodních modelů na principu vzájemného sdílení, jako je například sdílení kol (bike-sharing) nebo osobních vozidel (car-sharing). Jsme zvědaví, jaké řešení Hackathon přinese,” dodává prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr. h. c., děkan Dopravní fakulty ČVUT v Praze, která je akademickým partnerem Hackathonu.      

Autor: 
TechNet Microsoft
Zdroj: 
zive.cz