Datum zveřejnění: 
13. 3. 2017

Pokud budeme věřit novému žebříčku QS, mezinárodně nejatraktivnější vzdělání získávají geografové z Univerzity Karlovy a stavaři z ČVUT. Jen na těchto dvou českých univerzitách se vyučují obory, které v rankingu pronikly mezi dvě stovky světově nejlepších.
Kdo chce mít po studiu jistotu, že bude jeho český diplom oborově respektován, měl by si vybírat především z nabídky studijních oborů na Univerzitě Karlově a na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Respektovaný žebříček QS World University Rankings by Subject, jehož letošní edice byla zveřejněna koncem minulého týdne, totiž zařadil jedenáct oborů z Karlova učení a další pětici z pražské techniky do přední světové dvoustovky.

Hodnotili 4500 univerzit

Zeměpisu vyučovanému na Albertově náleží 88. místo mezi hodnocenými školami, stavební inženýři z ČVUT patří rovněž do první stovky. Mezi nejlepších 150 oborů se dostala i 139. filozofie a 146. anglistika z "Úkáčka" plus architektura z dejvické fakulty. Celkově bylo hodnoceno 4500 univerzit na základě reputace, počtu vědeckých výstupů či citovanosti. Vedle mnohých "celouniverzitních" žebříčků, z nichž jsou nejprestižnější Times Higher Education (THE), Šanghajský žebříček (ARWU) a Quacquarelli Symonds (QS), existují také částečné rankingy. Oborový QS hodnotil celkem 46 vědních oborů v pěti širších kategoriích: humanitní a uměnovědné obory, inženýrské a technické obory, vědy o živé přírodě a medicína, přírodní vědy a konečně i páté společenské vědy.

ČVUT se do tabulek zapsalo sedmkrát, když stavební inženýry a architekty doplnili strojaři a elektrotechnici.


Aktuální světové pořadí v první  dvoustovce dle disciplín v univerzitním žebříčku QS 2017

České univerzity s umístěním svých oborů v Top 500:
19 oborů – Univerzita Karlova
(Praha, Plzeň, Hradec Králové)
7 oborů – ČVUT (Praha, Kladno)
4 obory– Masarykova univerzita (Brno)
3 obory – Vysoké učení technické (Brno)
2 obory – Univerzita Palackého (Olomouc)
1 obor– Vysoká škola ekonomická (Praha)

České vysoké učení technické (má pět oborů ve světovém top 200):
51. až 100.– stavební inženýrství
101. až 150.– architektura
151. až 200.– elektrotechnika
151. až 200.– fyzika a astronomie
151. až 200.– strojní inženýrství       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny