Datum zveřejnění: 
12. 3. 2017

Podle výzkumu Klubu mladých manažerů České manažerské asociace se ukázalo, že až 6 z 10 dotazovaných vysokoškoláků věří, že mají předpoklady k vedení týmu lidí. Pro pětinu dotazovaných byla pozice lídra navíc naprosto přirozená. Své zkušenosti nejčastěji získávají v rámci vedení školních projektů, volnočasových aktivit nebo vlastní iniciativou. Přesto však téměř dvě třetiny dotázaných uvedly, že považují své zkušenosti s vedením za nedostatečné.

Muži plní sebevědomí

Sebevědomější jsou v tomto ohledu muži. Zatímco 32 % z nich odpovědělo na otázku, zda mají vhodné předpoklady k výkonu manažerské práce, rozhodně ano, u žen uvedlo stejně přesvědčivou odpověď pouze 9 %. "Interpretace výzkumných dat přinesla potvrzení některých našich pracovních hypotéz, ale také nové náhledy na studentské manažerské zkušenosti. Mezi ty pozitivní patří poznatek, že drtivá většina studentů (84 %) považuje vedoucí/manažerskou roli za imanentní součást svých budoucích pracovních povinností," vyjádřil se k výzkum bývalý předseda Klubu mladých manažerů ČMA a vedoucí Katedry společenských věd ČVUT Václav Liška.

Zkušenosti s vedením lidí získávají studenti nejčastěji v rámci školních projektů (69 %), volnočasovými aktivitami (63 %) nebo vlastní iniciativou (53 %). Přesto však téměř dvě třetiny dotázaných uvedly, že považují své zkušenosti s vedením za nedostatečné. "Nejvíce studentům dle jejich odpovědí chybí reálná zkušenost a praxe (38 %). Za největší výzvu v oblasti vedení lidí považují schopnost koordinovat tým a umět motivovat a inspirovat ostatní," upřesnila Žurovcová.       

Zdroj: 
Blesk.cz