Datum zveřejnění: 
12. 3. 2017

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Česko zaostává v úsporách energií. Konstatuje to zpráva ministerstva průmyslu. Situací se zabývala i vláda. Na vině je mimo jiné fakt, že se nedaří čerpat evropské miliardy na zateplování domů a další opatření. Podle schválené strategie by se mělo každoročně ušetřit 1,5 % prodané energie. Tento cíl je ale v ohrožení.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Laboratoře ČVUT v Buštěhradu si elektřinu skladují, jakoby se propojily stovky a tisíce malých baterií. Když slunce svítí, úložiště se nabíjí, energie se pak spotřebuje, když prší, nebo je potřeba dodávky posílit.

Petr WOLF, odborník na inteligentní budovy, UCEEB:
Je to myšleno jako systém pro větší budovu, ale vidíte, že je v podstatě poskládán modulárně, takže pro nějaký takový rodinný domek si můžete představit, řekněme, třetinu nebo šestinu tohoto systému.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
I když moderních nízkoenergetických nebo dokonce pasivních budov v Česku přibývá a ty starší se rekonstruují a například zateplují, zpráva ministerstvu průmyslu je kritická. Tempo energetických úspor je podle ní v Česku pomalé. V předchozích třech letech mělo dosáhnout skoro 11 petajoulů, skutečnost bude podle předběžných údajů dvoutřetinová. Systém dotací na úsporná opatření je podle sdružení Šance pro budovy pro menší stavebníky složitý. Ze 17 miliard na ministerstvu pro místní rozvoj se zatím vyčerpal jen zlomek.

Petr HOLUB, ředitel, Šance pro budovy:
Výše dotace, energetická kritéria jsou nastavena dobře, ale administrativní náročnost je srovnatelná s tím, jak kdyby město stavělo stadion.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Resort slibuje další zjednodušení žádostí, kritéria ale zůstanou přísnější.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj:
Státní dotace mají opravdu o 90 % jednodušší podmínky než podmínky Evropské unie a kdo chce žádat z evropských dotací, tak prostě musí splnit podmínky Evropské unie.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Současný plán úspor do roku 2020 je přitom ještě ambicioznější a vedle soukromých stavebníků by se v nich měl víc angažovat i stát ve svých budovách.

Zdroj: 
ČT 1