Datum zveřejnění: 
11. 3. 2017

Laboratoř 5Gmobile, působící při katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, se dlouhodobě zabývá se vývojem budoucích mobilních sítí (5G a dále)

Nyní se tato laboratoř podílí se na výzkumu, implementaci a testování technologie mobile edge computing. Tato metoda umožňuje přenesení výpočtů z mobilních zařízení na „hranu“ mobilní sítě, tedy na server umístěný v základnové stanici.

Nová technologie přináší uživatelům mobilních sítí možnost využít vyšší výpočetní výkon a sníží spotřebu mobilních telefonů při zachování nízkého zpoždění dostačujícího i pro real-time aplikace, jako jsou rozšířená a virtuální realita nebo hry.

Vedoucí laboratoře doc. Zdeněk Bečvář k vývoji nové technologie uvádí: „Zapojení do výzkumu mobile edge computingu pro nás bylo výzvou. Vzhledem k tradici naší laboratoře, kdy jsme pracovali již na vývoji sítí LTE-A, byla práce na vývoji technologií pro 5G dalším logickým krokem.“

Vývoj technologie byl v laboratoři zahájen v roce 2012 v rámci evropského projektu FP7 TROPIC. V současné době pokračuje testováním řešení v prostředí emulovaných mobilních sítí ve spolupráci s institutem EURECOM. Díky výsledkům v oblasti mobile edge computing se laboratoř zapojila i do výzkumu nových řešení pro cloudovou radiovou přístupovou sít (Cloud-RAN) ve spolupráci s firmou FOXCONN, se kterou v minulém roce uzavřela tříletý kontrakt.

Autor: 
Pavel Houser
Zdroj: 
itbiz.cz