Datum zveřejnění: 
11. 3. 2017

Skoro každý vášnivý hráč počítačových her by si chtěl vytvořit tu svou vlastní dokonalou hru. A už to není záležitost pouze pro samouky – máte-li chuť a určité nadání, můžete se to naučit ve škole.

Před měsícem jsme na Radiu Wave mluvili i psali o chystaném oboru pro nové herní designéry, který má za 2 roky otevřít pražská FAMU. Už teď v Česku existují studijní programy, v nichž studenti získají technické znalosti potřebné k vývoji počítačových her. Třeba na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze vás tým kolem docenta Jiřího Bittnera naučí, jak se dělá (nejen) počítačová grafika. 

Bittner hned na začátku našeho rozhovoru uvedl, že vývoj počítačových není jenom o tom, že vás baví hrát hry: „Obor Počítačové hry a animace je součástí programu Otevřená informatika, takže studenty, kteří se k nám přihlásí, by měla zajímat informatika i matematika. Učíme je programovat a doufáme, že někteří z nich se naučí, jak se dá vyvinout celá hra.“ Zároveň však věří, že bez motivace, zájmu a hlubšího vztahu ke hrám to bude těžké. 

Pokud byste se na obor FEL ČVUT hlásili s tím, že vás naučí hlavně pracovat s konkrétními nástroji, mohla by vás náplň studia nemile překvapit. „Praktickou zkušenost studenti získají v enginu Unity, programovat je učíme v jazycích C# a C++ a například pro modelování používáme Blender. Jsou to ale spíše nástroje, na kterých ukazujeme ty základní principy,“ potvrzuje Bittner, že studium na FEL je spíše o širším pochopení problematiky. Tím trochu vyvrací obecně uznávanou teorii, že praxe je v oboru IT nejdůležitější. „Herní studia u nás i v zahraničí tohle potřebují. Hledají lidi, kteří těm principům rozumí, a až u nich se absolventi pořádně naučí pracovat v konkrétním enginu.“ 

 

Autor: 
Lukáš Kunce, Jaromír Möwald
Zdroj: 
zpravy.rozhlas.cz