Datum zveřejnění: 
7. 3. 2017

Když lékaři na velké moskevské onkologické klinice potřebují nahradit pacientovi zničenou kost nebo kloub implantátem na míru, obracejí se na společnost ProSpon. V kladenské firmě na základě CT vyšetření nebo snímku z rentgenu vyrobí individuálně přizpůsobený implantát. K pacientovi se dostane v řádu několika dní.

Výrobce zdravotnických prostředků ProSpon vyrábí ve svém objektu na kraji Kladna individuální náhrady všech lidských kloubů i částí kostí. Kromě toho nabízí nástroje pro operace zkřížených vazů nebo fixační prvky na zpevnění páteře. Nejdéle má v nabídce zevní fixatéry, tedy zjednodušeně řečeno kovové konstrukce, které drží pohromadě zlomenou kost, než se zhojí.

Zmíněná moskevská klinika je pro výrobce implantátů nejvýznamnějším zákazníkem. Kostní metastázy tu totiž vzhledem k celkově nižší úrovni zdravotní péče řeší častěji než na českých nebo jiných evropských klinikách. Voperovali tu už přes 2500 individuálních implantátů od ProSponu. A v Rusku má ProSpon i další klienty. V současnosti v této zemi realizuje až 15 procent prodejů. Už od roku 2000 tu má významného partnera a obchod se dál rozvíjí.      

Pro 3D tisk vyvinuli v ProSponu nový typ kloubní jamky kyčelního kloubu. Je výjimečná svou strukturou. Není totiž na povrchu hladká, ale pórovitá, a tak může na místo dobře prorůstat. Něco takového by klasickým obráběním nešlo. Na běžné výrobky se kvůli lepšímu prorůstání nanášejí porézní vrstvy z jiných materiálů, u kterých je ale určité riziko odtržení. Při 3D tisku přechází porézní struktura titanu plynule do plného materiálu a takové riziko tu nehrozí.

Rozpracovaných vývojových projektů má firma více. Ze 41 zaměstnanců je dnes šest konstruktérů, kteří pracují na novinkách. "Bez státní pomoci bychom si to opravdu nemohli dovolit," poznamenal Čejka. "Měli bychom konstruktérů bohužel jen polovinu a to by se samozřejmě odrazilo na nižší konkurenceschopnosti."

Na své výzkumné a vývojové středisko dostala firma 17 milionů korun z operačního programu Podnikání a inovace. Vedení společnosti shání i další dotace na jednotlivé výzkumné projekty, na kterých spolupracuje s akademiky, mimo jiné s Českým vysokým učením technickým, Vysokou školou chemicko-technologickou, Akademií věd i s Univerzitou Karlovou.      


Pro rozvíjející se firmu je klíčové sehnat zkušené konstruktéry a obráběče. To není snadné. "Zkušených a pracovitých lidí je na trhu práce velmi málo a sehnat je pro tak specifický obor je ještě těžší," tvrdí Čejka. O obor však pečuje katedra biomechaniky na pražském ČVUT. Mezi jejími absolventy našli lidé z vedení ProSponu několik dobrých konstruktérů a tak mohou být optimističtí.      
 

Zdroj: 
e15.cz