Datum zveřejnění: 
4. 3. 2017

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka:
Vytříděné odpadky nemusí vždy končit ve sběrných dvorech, pracují s nimi totiž i někteří sochaři a architekti. Ti teď přivítali, že lidé více třídí, mají tak větší výběr materiálu. Nejčastěji se používají PET lahve a staré kovové konstrukce. Více zjišťoval kolega Radim Bártů.

Radim BÁRTŮ, redaktor:
Jedním z umělců, který ve své tvorbě využíval odpadních materiálů, byl známý sochař Aleš Veselý. Materiál pro svá monumentální díla, pomníky a sochy, nacházel třeba na autovrakovištích, anebo nádražích. S odpadem jiného druhu, konkrétně s plasty, pracuje nezisková společnost PET - MAT a já už tady mám její ředitelku Kateřinu Novákovou.
Já vím, že vy se primárně zabýváte využitím plastů ve stavebnictví. Jak s tím souvisí umění?

Kateřina NOVÁKOVÁ, architektka ČVUT, společnost PET - MAT:
Naše organizace staví na základech výzkumu, máme skupinu na ČVUT na fakultě architektury, která se výzkumem plastů, recyklátů, v architektuře konkrétně zabývá.

Radim BÁRTŮ, redaktor:
Jak vypadá konkrétní spolupráce s umělci?

Kateřina NOVÁKOVÁ, architektka ČVUT, společnost PET - MAT:
Letos získal PET - MAT nezisková organizace kontakt asi na 5 různých projektů. Máme mezi nimi projekt divadelní, jeden projekt umělecký, konkrétně na Festival světla v Plzni, který se jmenuje Blik Blik. Bude vystaven PETOTEM, který propaguje jednak výsledky výzkumu, které jsem zmínila, a také recyklaci plastů.

Radim BÁRTŮ, redaktor:
Spolu stojíme na náměstí Míru v Jindřichově Hradci, kde o Vánocích stála plastová socha anděla. To bylo také vaše dílo a tady už se zapojily i děti, že.

Kateřina NOVÁKOVÁ, architektka ČVUT, společnost PET - MAT:
Ta socha anděla bylo výhradně dílo zapojených škol, bylo jich zde v Hradci 12. Ta socha byla obrovská na naše měřítka, i když její výška potom byla zastíněná vánočním stromem. I když nedopadla podle představ a kvůli povětrnostním podmínkám jsme museli omezit rozsah křídel a tak dále, tak ta socha dopadla velmi dobře. Byla dutá, dalo se jít dovnitř, byla interaktivní, mohli si zde lidé zazpívat a socha barevně reagovala, takže bylo vidět, že i z odpadního materiálu se dá něco postavit, co poskytuje nějaký prostor.      

Zdroj: 
ČT 24