Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Ještě na Nový rok se na oblíbenou rozhlednu na Velkém Kosíři u Prostějova dostaly stovky lidí a na podzim si zde desítky zájemců vyzkoušely slaňování z pětadvacetimetrové výšky. Všichni možná měli velké štěstí, že se jim nic nestalo. Kvůli bezpečnosti je totiž oblíbená rozhledna od nynějška zavřená. "Už předloni jsme zjistili nějaké problémy, když se uvolňovaly a ztrácely šrouby. Říkali jsme si, co se děje, prověřovali to a přišli jsme na určité deformace schodiště. Závady jsme začali reklamovat a loni na podzim jsme si nechali zpracovat posudek. Začátkem února jsme se rozhodli, že rozhlednu úplně zavřeme," popsal Milan Elfmark, místopředseda Mikroregionu Kosířsko, kterému rozhledna patří, a starosta nedalekých Olšan.
Problém je v tom, že dřevěné schodiště, které obepíná hlavní konstrukci, visí mírně našikmo. Deformaci způsobila vada v ukotvení schodiště. Podle projektanta stavby, autorizovaného architekta Svatopluka Sládečka z Brna, je za problém částečně odpovědný stavební dozor a provozovatel rozhledny, který zanedbal údržbu.
"Navrhli jsme proto, aby se projektant, stavební firma a Mikroregion Kosířsko podíleli na nákladech na opravy každý jednou třetinou. Starostové to však odmítli," vysvětlil architekt Sládeček.
Poté se od loňského léta nic nedělo, rozhledna normálně fungovala a nahoru chodili turisté. Až letos v lednu byl hotový posudek znaleckého ústavu Stavební fakulty Českého vysokého učení technického. Ten rozhlednu "uzavřel".
"Závěry tohoto posudku vychází z neúplné projektové dokumentace. Vychází z projektu, který byl určený pro výběrové řízení, nikoli z prováděcí stavební dokumentace. Posudek proto nelze považovat za objektivní a správný. Na to jsme zpracovatele posudku i Mikroregion Kosířsko upozornili," ohradil se architekt Sládeček.      

Starosta Elfmark to odmítá. "Předali jsme veškeré podklady, které jsme měli k dispozici. Zpracovatel posudku navíc vycházel ze skutečného stavu. Odborníci se na rozhledně byli podívat. Podle nás je posudek komplexní," řekl.       

Dřevěná rozhledna na Velkém Kosíři má tvar komolého kužele s betonovým soklem, ve kterém je zázemí. Dřevěné schodiště je kryté plechovou stěnou a střechou. Vyhlídková plošina leží ve výšce pětadvaceti metrů nad zemí a za dobrého počasí je z ní vidět až pohoří Jeseníků. Rozhledna se otevřela v červnu roku 2013, stavba přišla na 6 milionů korun, přičemž Olomoucký kraj dal tři a mikroregion jeden a půl milionu. Zbytek pokryla veřejná sbírka, v rámci které si zájemci symbolicky kupovali jednotlivé schody. Přírodní park Velký Kosíř s nejvyšším bodem ve výšce 442 metrů nad mořem, přezdívaný hanácký Mont Blanc, je vyhledávaným turistickým cílem.         

Autor: 
Michal Šverdík
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes