Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Čeští vědci vyvinuli ve spolupráci s kolegy z Kanady počítačový program, který poprvé porazil profesionální hráče pokeru. Článek, který popisuje výsledky jejich práce, publikoval tento týden prestižní americký vědecký časopis Science, uvedla mluvčí elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Libuše Petržílková.

Poker byl pro vědce, kteří vyvíjejí umělou inteligenci, dlouholetou výzvou. Je to hra, ve které hráči nemají stejnou informaci, protože v ní nevidí karty protihráče. Desetičlenný tým odborníků z Univerzity Karlovy, ČVUT a Albertské univerzity v Kanadě pracoval na řešení téměř rok. Výsledkem jejich úsilí je počítačový program DeepStack.

Počítače již dříve dokázaly porazit protihráče v dámě, šachu a backgammonu, ale v pokeru dosud ne. "Algoritmus DeepStacku je přelomový, protože se nám podařilo přenést myšlenky, které byly klíčové v hrách s úplnou informací, do světa her s neúplnou informací. Doposud nebylo jasné, zda je podobný přístup vůbec možný," uvedl Martin Schmidt z Matematicko-fyzikální fakulty UK. Úspěch DeepStacku je podle vědců důležitý pro praktické aplikace, protože i v běžném životě existuje mnoho situací, ve kterých se lidé rozhodují na základě neúplných informací.

DeepStack umožňuje vypočítat vhodnou strategii až v momentě, kdy nastane konkrétní situace, tedy bez nutnosti uvažovat předem o celé hře najednou, což byl dosud převládající přístup. Tuto změnu umožnil mimo jiné rozvoj strojového učení pomocí hlubokých neuronových sítí. V případě DeepStacku neuronová síť vyhodnocuje pokerové situace, a jde tedy o jistou formu intuice, kterou matematický algoritmus využívá pro správná rozhodnutí.

Loni v prosinci hrál počítačový program nejpopulárnější variantu pokeru no-limit Texas hold'em proti skupině 33 profesionálních hráčů, které vybrala Mezinárodní federace pokeru ze 17 států. Každý hráč měl možnost zúčastnit se během čtyř týdnů tří tisíc her. Každého z 11 hráčů, kteří dohráli všech tři tisíce her, porazil DeepStack i individuálně a pouze v jednom případě výhra nebyla statisticky významná.

DeepStack hraje poker rychleji než lidé. V průměru potřebuje tři sekundy na každé rozhodnutí a funguje i na běžném laptopu s výkonnější grafickou kartou od Nvidie, kterou používá pro své výpočty.      
 

Zdroj: 
tyden.cz