Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Vladimír KROC, moderátor:
Předloha o plošném zavedení občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem je ve sněmovně opět před schvalováním. Vydávaly by se zdarma, ne za 500 korun jako teď. Vládní novela v dnešním opakovaném druhém čtení opět čelila kritice, například kvůli zastaralosti technologie. Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. Měly by být podle představ ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být i prostředkem pro elektronickou identifikaci. 

Vladimír KROC, moderátor:
Ve vysílání vítám Lukáše Vojtěcha, který je odborným asistentem na ČVUT.
Jak se díváte na to zavedení  z technického hlediska, je vybraná technologie kontaktního čipu podle vás vhodná?

Lukáš VOJTĚCH, odborný asistent, ČVUT:
Tak určitě vhodná je pro tento druh aplikací. Na druhou stranu určitě by stálo za úvahu třeba alternativně umožnit i využití technologie radiofrekvenční identifikace, přičemž si myslím, že spousta uživatelů, kromě klasických čteček, má i k dispozici terminály, ať už mobilní telefony, tablety, které mají čtečku. Samozřejmě je to otázka bezpečnosti. Ale i v technologii radiofrekvenční identifikace jsou tyto problémy, myslím, celkem dobře řešeny.

Vladimír KROC, moderátor:
Když mluvíte o tom zabezpečení...

Lukáš VOJTĚCH, odborný asistent, ČVUT:
Možná je to věc spíš strategie.

Vladimír KROC, moderátor:
...existuje nějaké riziko zneužití. Jak jsou tady ty údaje na čipu zabezpečeny?

Lukáš VOJTĚCH, odborný asistent, ČVUT:
Tak i údaje jsou zabezpečeny poměrně silnými metodami a můžete si to přirovnat, dejme tomu, k platební kartě, i když u těch občanských průkazů je zabezpečení o něco silnější než na té platební kartě. Je to samozřejmě nejen o technologii, ale také o zodpovědnosti uživatele.

Vladimír KROC, moderátor:
Při plošném zavedení průkazu s elektronickým čipem, o čemž se teď jedná ve sněmovně, nedalo by se šířeji využít těch možností, které nabízejí, ve větší míře myslím, než zatím s tím stát počítá?

Lukáš VOJTĚCH, odborný asistent, ČVUT:
Já myslím, že určitě. Myslím si, že i v budoucnu nás to čeká. Dovedu si představit úvahy kolem nějaké formy elektronických voleb, i když třeba jenom využití té volby ve volební místnosti, abychom odizolovali nějaké sociální nebo sociologické problémy. Myslím si, že velkým trendem by mohlo být slučování průkazů, abychom nemuseli mít těch kartiček, abych tak řekl, v peněžence velké množství, dovedu si představit sloučení občanského průkazu s řidičským průkazem, kartičkou pojištěnce, průkazem pro městskou hromadnou dopravu nebo třeba i průkazem nebo kartou pro nějaké bankovní služby.
 

Zdroj: 
Radiožurnál