Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Soutěž Hala roku Akademik je určena studentům oborových vysokých škol v ČR i zahraničí. Vyhlašuje ji Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty a ČKAIT. Soutěží se o nejefektivnější model, tedy model s největším poměrem mezi celkovou únosností modelu a jeho vlastní tíhou, který přenese dané spojité zatížení. Studenti mohou získat atraktivní ceny, vítězný tým si odnese 50 tisíc korun. Samotná soutěž se bude konat 20. dubna na Fakultě stavební ČVUT V Praze, soutěžní týmy se mohou registrovat do konce března.
"Cílem soutěže je zviditelnit studenty zapálené pro obor, dát jim šanci ukázat svoje schopnosti a dovednosti a zároveň jim umožnit se setkat s profesionály ze stavební praxe," říká doc. Ing. Vladimír Žďára, CSc., z katedry konstrukcí pozemních staveb, který je odborným garantem soutěže. V rámci akce budou také studentům prezentována zajímavá konstrukční řešení partnerů soutěže, jimiž jsou prestižní firmy z oblasti stavebnictví. V rámci akce bude v prostoru atria uspořádána výstava, kde se studenti budou moci seznámit s řadou konstrukcí a technologií.
Všechny modely přihlášené do soutěže musí splňovat zadání uvedené v pravidlech soutěže. Jako zadání pro model konstrukce byl vybrán výsek typického pole výrobní haly, který "zastřešuje" chráněný prostor o délce L = 1 200 mm a výšce 200 mm. "Modely se ukládají do beden s pískem na zatěžovacích lavicích a poté se na ně pokládá závaží. Zatěžovací zkoušky probíhají sestupně od nejtěžšího modelu. Studenti tak názorně vidí slabiny jednotlivých konstrukcí," popisuje doc. Ing. Vladimír Žďára, CSc.
Celá akce je přitom plná napětí, soustředění a následně také rachotu, kdy se modely deformují, hroutí a následně spolu se závažím padají k zemi. Vše probíhá za velkého zájmu diváků a je komentováno moderátorem.      

Zdroj: 
Konstrukce