Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Historický milník ve vývoji umělé inteligence. Tak čeští vědci popisují svůj nový program Deepstack, který jako první na světě porazil lidského hráče v pokeru. Výsledky jejich výzkumu uveřejnil prestižní vědecký časopis Science. Díky použití takzvaných neuronových sítí pracuje nový program i s jistou dávkou intuice, vysvětluje spoluautor Martin Schmid z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Martin SCHMID, spoluautor programu z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy:
Ta naše nová metoda je přelomová v tom, že předchozí metody si musely celou tu strategii pro poker přepočítat a potom pouze vyhledávaly v tabulce, že se podívaly, co mám za karty, podívaly se na papír a zahrály podle toho papíru, ale samozřejmě ten papír je omezeně veliký a ta naše nová metoda všechno počítá online, to znamená, podívá se, v jaké je situaci, spustí nějaký online výpočet na té grafické kartě a za pomoci neuronových sítí během pár sekund spočítá tu správnou odpověď.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na revolučním algoritmu se podíleli i vědci z ČVUT a tým z Albertské univerzity v Kanadě. Podrobnosti si poslechněte v publicistice už za chvíli.      

Zdroj: 
Radiožurnál