Datum zveřejnění: 
3. 3. 2017

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Češi se podíleli na vývoji přelomové umělé inteligence. Po výhře v deskových hrách, jako jsou šachy nebo go, slaví počítač historické vítězství i v pokeru. Prvenství dosáhl program DeepStack, do kterého zásadním způsobem zasáhli i čeští odborníci. Výsledky jejich výzkumu zveřejnil prestižní časopis Science. Díky novým a intuitivním schopnostem umělé inteligence může být využití programu mnohem širší. Jeho spoluautor Viliam Lisý z ČVUT ho vidí třeba v hlídání hladiny cukru u diabetiků.

Viliam LISÝ, spoluautor:
Nyní si můžete říct, že dobře, nechť všechno jde špatně, příroda, mechanismy toho člověka, všechny věci, které se můžou pokazit, nechť to je ten oponent, který se snaží nějakým způsobem mu to kazit, a já navzdory tomu chci přijít se strategií, která bude stále robustní a bude tu hladinu cukru v krvi držet dostatečně dobře. Čili v rámci tohoto se zase dá použít ta herní optimalizace, kde my jsme ta strategie na inzulín a oponent je ta příroda, která může přicházet se všemi těmi věcmi, které se můžou pokazit.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Na revolučním algoritmu se podíleli i vědci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a tým z Albertské univerzity v Kanadě. Nový program by mohl pomoct i při síťové bezpečnosti, anebo lepším vytipovávání možných cílů teroristů.      

Zdroj: 
Radiožurnál