Datum zveřejnění: 
28. 2. 2017

INTERNET V ČESKU ZAČAL VE ČTVRTEK. PŘESNĚ VE ČTVRTEK 13. ÚNORA 1992 V POSLUCHÁRNĚ ČÍSLO 256 NA ČVUT V PRAZE, KDE SE TEHDEJŠÍ ČESKOSLOVENSKO OFICIÁLNĚ STALO 39. PŘIPOJENOU ZEMÍ SVĚTA

Samozřejmě, stejně jako většina dalších výročí, je i toto ve skutečnosti tak trochu umělé. První pokusy s internetem se u nás odehrávaly již v předchozích letech, výše uvedené datum je považováno za formální počátek.
Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341. Počítač byl připojen rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu. Což se zdá na dnešní poměry neuvěřitelné, ale to je do jisté míry dáno i dobou. Na rozdíl od dneška se v té době internetová komunikace odehrávala prakticky pouze v textové podobě.
Univerzitní začátky sítě nejsou náhodou. Internet tenkrát ještě nebyl otevřeným prostředím, jakým je dnes. K připojení byl nutný souhlas americké grantové agentury National Science Foundation (NSF), která provozovala a plně financovala tehdejší jedinou páteřní síť internetu. Podmínkou připojení bylo jeho výhradně akademické využití, komerční provoz nebyl přípustný. Zástupce NSF Steven Goldstein se pak zúčastnil i aktu prvního oficiálního připojení.
Český internet byl v podstatě záležitostí nadšenců z akademického prostředí. Hlavně díky nim byl již v roce 1992 vybudován základ páteřní sítě, který spojil Prahu a Brno pevnou linkou. V roce 1993 bylo k internetu připojeno již 11 měst. V roce 1996 pak vzniklo zájmové sdružení CESNET, které dnes plní roli koordinátora velkých infrastruktur v oblasti informačních technologií a spravuje národní e-infrakstrukturu.

Zdroj: 
Technický týdeník