Datum zveřejnění: 
27. 2. 2017

Nestává se běžně, že by česká univerzita mohla přetáhnout excelentní vědce ze Švýcarska. Teď ale díky finanční pomoci softwarové firmy Red Hat a aktivitě vedoucího katedry počítačů Michala Pěchoučka nastoupí na ČVUT softwarový inženýr Bestoun S. Ahmed, který působil jako výzkumník ve švýcarském Institutu umělé inteligence Idsia.
"Pokud se chceme stát uznávaným pracovištěm i na mezinárodním poli, je nutné otevřít dveře pro zahraniční odborníky a vytvořit zde konkurenceschopné podmínky," je přesvědčen Pěchouček.
ČVUT se tak podařil významný novátorský počin, kdy za pomoci soukromých peněz získalo do svých řad významnou vědeckou zahraniční kapacitu.
Bestoun je původem z iráckého Kurdistánu, dizertační práci obhájil na Univerzitě Sains Malaysia, kde se věnoval distribuovaným systémům a testování softwaru. Od roku 2015 působil ve Švýcarsku.
Na Fakultě elektrotechnické bude školit a vést studenty, psát články a dělat výzkum. Kromě Red Hatu se Pěchoučkovi podařilo přesvědčit také nadační fond české počítačové firmy Avast, aby investoval do budoucnosti a zaplatil dalšího zahraničního vědce, který bude na ČVUT působit. "Výběrové řízení běží, rozhodovat se bude na začátku března," popisuje Pěchouček s tím, že s oslovováním firem ještě neskončil, mohou se přidat další.
"S elektrotechnickou fakultou spolupracujeme už nějakou dobu. Nejdříve k nám začalo chodit pár studentů na brigádu, poté tam začal jeden náš kolega přednášet. Vybudovali jsme laboratoř a nyní jsme se s Pěchoučkem dohodli na sponzoringu," popisuje ředitel vývojového centra Red Hat v Brně Radovan Musil.
Firma si neplatí konkrétního vědce, pouze s fakultou uzavřela smlouvu o tom, že se jejich finanční dar použije na plat vědeckých pracovníků ze zahraničí. Koho škola vybere, na to už Red Hat nemá vliv. Fakulta uspořádala výběrové řízení, první vyhrál Bestoun. "Měli jsme štěstí. Málem ho odradil dlouhý proces udělení víz do Česka, ale nakonec vytrval," popisuje Pěchouček. Zlákat světové kapacity se Pěchoučkovi podařilo i díky dobrým zkušenostem a kontaktům z byznysu. Sám zakládal a později úspěšně prodal IT kolosu Cisco společnost Cognitive Security.
Model, v kterém firmy sponzorují excelentní mezinárodní vědce, používají i prestižní univerzity jako Stanfordova či v Berkeley. Díky "finančnímu daru" z firem může univerzita vědcům nabídnout konkurenční plat, aby mohli pracovat jen pro školu a nemuseli mít šest úvazků na různých vysokých školách či institucích. "Je to méně, než si vydělá špičkový programátor v Avastu, ale výrazně více, než dostávají běžní odborní asistenti na vysokých školách," přibližuje Pěchouček, konkrétnější ale být nemůže.
"Máme zájem na spolupráci s dobrými univerzitami a k tomu potřebujeme profesory, kteří obstojí ve světovém měřítku," říká vývojář Avastu Martin Vejmelka. Pěchouček připomíná, že bez elitních vědců z Iráku a dalších arabských zemí by nebyl Google, Apple ani Facebook.       

Autor: 
Markéta Hronová
Zdroj: 
iHNed.cz