Datum zveřejnění: 
23. 2. 2017

Za 24 hodin se toho dá stihnout poměrně dost. Někdo zvládne uběhnout sto kilometrů, jiný by raději celý den prospal. Řada Pražanů ale jeden celý den v loňském roce strávila v dopravních zácpách. Ukazuje to mezinárodní studie dopravy INRIX. Přesto je Praha v evropském srovnání až v polovině druhé stovky.

V rámci celého světa jsou na předních příčkách velkoměsta v Severní a Jižní Americe, vůbec nejhůř dopadlo Los Angeles, kde lidé v zácpách pročekají v průměru sto hodin za rok. 

V Česku je situace o mnoho lepší, zejména v krajských městech ale řidiči musí počítat se zdržením. Vůbec nejdéle pročekali řidiči v kolonách v Praze, kde to bylo 24,5 hodiny.  

Na druhém místě skončily trochu překvapivě České Budějovice: v kolonách tam lidé v průměru strávili skoro 22 hodin, což oproti Praze není tak velký rozdíl: Město totiž nemá obchvat a řidiči skrz něj často jenom projíždějí.

„Vznikne úzké hrdlo, vzniknou kolony. Pokud město nenabídne větší síť, nenajdou se trasy a řidiči zůstávají v kolonách,“ dodává proděkan z dopravní fakulty ČVUT Josef Kocourek.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz