Datum zveřejnění: 
23. 2. 2017

S PLNÝM VYUŽITÍM CHYTRÝCH TECHNOLOGIÍ ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ TEPRVE ZAČÍNÁ. ULEHČIT BY MĚLY PACIENTŮM, LÉKAŘŮM I NEMOCNICÍM.

Robotickou "uniformu", v jaké se prohání Tom Cruise v hollywoodském sci-fi snímku Na hraně zítřka, používají v Kladrubech lékaři, aby pomohli pacientům znovu chodit. Ve filmu měla technologie ohromit a dodat na zajímavosti hlavnímu hrdinovi, v rehabilitačním ústavu pomáhá lidem, kteří mají poškozený mozek či poraněnou páteř, pacientům s nácvikem chůze nebo pohybu rukou.
"Robotickou terapii nabízíme od roku 2009. Díky ní odpadá rehabilitačním pracovníkům těžká fyzická práce," popisuje Jakub Pětioký, náměstek pro vědu v Rehabilitačním ústavu Kladruby. Chytré systémy používá v případech, kdy pacienti nejsou schopni spolupracovat. S pomocí robota se naučí hýbat rychleji než při běžné terapii.
Terapie s využitím robotů, rozvážení jídla pacientům v nemocnicích stroji nebo převod údajů o pacientech z papíru do digitální podoby jsou součástí změn, které ministerstvo zdravotnictví pracovně označuje jako "Zdravotnictví 4.0". Rehabilitační ústavy jsou jedním z příkladů, kde se robotizace už prosadila a funguje. Jinak je s tím tuzemské zdravotnictví teprve v počátcích.

Roboti jsou drazí

Zatím se automatizace týká především usnadnění zdravotní péče. Roboti mohou pomáhat s obsluhou handicapovaných či seniorů nebo se postarat o některé služby, jež vykonávají nekvalifikovaní pracovníci. Nemocnice v Motole používá například vozítka bez řidiče, která přepravují potraviny nebo čisté prádlo. "Ve chvíli, kdy chybí personál, se nemocnice musí zamyslet nad tím, které činnosti chtějí automatizovat," říká Lenka Lhotská z katedry kybernetiky ČVUT.
Ministerstvo zatím připravilo Národní strategii elektronického zdravotnictví, kterou v listopadu schválila vláda. Roboty se ale nezabývá, řeší především shromažďování a sdílení údajů o pacientech on-line, aby k nim měli snazší přístup lékaři i pojišťovny. Tuto strategii chce ministerstvo ještě rozšířit. Další dokument, na kterém začíná pracovat, by se měl věnovat i zavádění robotů, tedy péči, kterou nabízí rehabilitační ústav v Kladrubech.
Hromadné zavádění robotů bude ale nějakou dobu trvat. "Robot, který je v kontaktu s člověkem, může ovlivnit jeho zdraví, nebo dokonce život. Na takovou techniku se proto kladou přísnější požadavky, než když se jedná například o robotizovanou výrobní linku," popisuje jeden z důvodů pomalejšího postupu Lhotská.
K tomu, aby si zdravotníci pomohli chytrými stroji, bude ale potřeba hodně peněz. Kladrubský rehabilitační ústav, který je řízen ministerstvem zdravotnictví, stálo zavedení robotické terapie desítky milionů korun. Část získal ústav z dotačních programů, většinu z vlastních zdrojů.       

Autor: 
Simona Janíková
Zdroj: 
iHNed.cz